SEOUL - Noord-Korea is mogelijk bezig de sluiting van zijn kernreactor in Yongbyon voor te bereiden, zo is dinsdag gemeld in de Zuid-Koreaanse pers. Op grond van een in februari gesloten akkoord had Noord-Korea de reactor afgelopen zaterdag stilgelegd moeten hebben en omdat dat niet is gebeurd dreigde Zuid-Korea maandag de levering van rijst aan het land op te schorten.

De reactor was dinsdag nog altijd in bedrijf, maar volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap en de krant Dong-a Ilbo wijzen bewegingen die zijn te zien op satellietfoto's er mogelijk op dat de sluiting van de reactor wordt voorbereid. Een functionaris van de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst zei tegen het persbureau Associated Press dat er ,,opmerkelijke bewegingen'' rond de reactor zijn waargenomen, die door de dienst worden geanalyseerd.

De sluiting van de kernreactor werd overeengekomen op het zogenoemde zeslandenoverleg over het kernwapenprogramma van Noord-Korea. Dat land zei vorige week zijn belofte te zullen nakomen zodra door de Verenigde Staten geblokkeerde Noord-Koreaanse tegoeden bij een bank in Macau zijn vrijgegeven. Dat is inmiddels gebeurd.