Mitsubishi blijft bij sanering NedCar
Werknemers van Nedcar betoogden vorige week in Den Haag Foto: epa
DEN HAAG/BORN - Mitsubishi blijft bij het snijden in het personeelsbestand bij NedCar. Dat bleek maandag uit een verklaring van topman Osamu Masuko van Mitsubishi Motors Corporation na afloop van een gesprek met de Nederlandse premier Balkenende.
Masuko hield onverkort vast aan het ontslag van ongeveer duizend medewerkers en het teruggaan naar één ploeg. ,,Vanwege de hevige concurrentie in de auto-industrie wereldwijd, moet NedCar kosteneffectiever worden en tonen dat het in Nederland nog steeds mogelijk is om tegen concurrerende prijzen te produceren'', stelt Masuko in zijn verklaring. Hij vraagt om begrip en medewerking van de vakbonden.

Wel herhaalt Masuko de intentie om door te gaan met NedCar: ,,Tevens willen wij nogmaals het commitment van Mitsubishi Motors bevestigen voor het behoud van een productiefaciliteit in Europa; daarmee doelend op NedCar, onze Europese fabriek.''

Eerder maandagmorgen had Masuko een gesprek gehad met premier Balkenende, door een woordvoerder van de Mitsubishi-topman omschreven als ,,succesvol én openhartig''. Deze woordvoerder wees erop dat het gesprek niet het karakter had van onderhandelen, maar dat het vooral bedoeld was om wederzijds de blik te verruimen.

Bij Nedcar dreigt een staking als een gesprek van Mitsubishi dinsdag met Nedcar niet verloopt naar tevredenheid van de werknemers. Voorzitter Jean Wouters van de Ondernemingsraad (OR) liet maandag in een reactie weten, dat ,,we dinsdag een probleem hebben''. Hij vindt ontslagen onaanvaardbaar.