TEL AVIV - Een activist van de Islamitische Jihad heeft zich maandag opgeblazen bij een fast-foodrestaurant in het centrum van Tel Aviv. Daarbij zijn naast de dader nog zeker acht doden en 49 gewonden gevallen. Zeker negen van de gewonden zijn er zeer slecht aan toe.
Volgens getuigen heeft een bewaker bij de toegangsdeur van het restaurant weten te voorkomen dat de terrorist naar binnen ging. De man blies zich toen voor de deur op. Of de bewaker bij de aanslag is omgekomen, is nog niet duidelijk. Het restaurant, vlakbij het centrale busstation van Tel Aviv, was op 19 januari ook al het doelwit van een zelfmoordterrorist. Toen vielen er twintig gewonden. Vanwege Pesach, het joodse paasfeest, was het extra druk op het station en in het centrum van Tel Aviv.

Inmiddels heeft de politie een auto met drie van medeplichtigheid aan de aanslag verdachte Palestijnen aangehouden op de weg van Tel Aviv naar Jeruzalem. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de Islamitische Jihad. Eerder zondag zei de leider van de Islamitische Jihad, Ramadan Shallah, al dat zijn groepering nog steeds druk bezig is zelfmoordactivisten vanuit de Westoever naar Israël te smokkelen. Shallah deed deze uitspraak in Iran, dat zijn organisatie van veel steun voorziet.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas sprak zijn veroordeling over de aanslag uit. In een verklaring stelde hij dat dergelijk geweld het Palestijnse nationale belang schaadt. Leiders van de Hamas, die nu de Palestijnse regering vormt, noemden de aanslag echter "een gelegitimeerde reactie op Israëlische agressie". Woordvoerder Khaled Abu Helal van het Palestijnse ministerie van binnenlandse zaken billijkte de aanslag. "Wij denken dat deze operatie het directe gevolg is van het bezettingsbeleid en de wrede agressie tegen en belegering van ons volk", aldus Abu Helal.

De Israëlische regering liet weten de Hamas en dus de Palestijnse regering direct verantwoordelijk te houden, ook al is de aanslag gepleegd door een lid van de Islamitische Jihad, een tiener afkomstig uit Jenin. "Wat ons betreft maakt het niet uit of het (geweld) van Al Aqsa komt, of van de Islamitische Jihad of van de Hamas. Het komt allemaal uit dezelfde koker, van de door de Hamas geleide school voor terrorisme", aldus woordvoerder Gideon Meir van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Premier Ehud Olmert zei dat de aanslag door Israël zal worden beantwoord. Hij liet in het midden waaruit dit antwoord zal bestaan. Olmert sprak kort voor de eerste vergadering van het nieuw-gekozen parlement in het Knesset-gebouw in Jeruzalem.

Later maandag komt de top van Israëls defensie bijeen om zich te beraden op een antwoord. Volgens een welingelichte bron wordt een grootscheepse inval in de Gazastrook, de machtsbasis van de Hamas, niet overwogen.

Het Witte Huis sprak een scherpe veroordeling uit. "Dit is is een verachtelijk daad van terreur waarvoor geen excuus of rechtvaardiging bestaat", zei woordvoerder Scott McClellan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in