Iran blijft bij  nucleair programma
Nucleaire installatie in Iran Foto: rr
TEHERAN - Iran zet zijn nucleaire activiteiten voort. Het land is wel bereid met de internationale gemeenschap te onderhandelen over de grootschalige verrijking van uranium.
Teheran heeft op 9 april aangekondigd dat het een hoeveelheid uranium in zeer beperkte mate verrijkt heeft. De VN-Veiligheidsraad heeft een deadline bepaald op 28 april.

Larijani is niet onder de indruk van een voorstel van VS-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice om binnen de Veiligheidsraad een resolutie goed te keuren die het gebruik van geweld toelaat. ,,Wij raden hen aan niet de fouten van het verleden te herhalen (...) zodat een klimaat van redelijkheid wordt gecreërd in hetwelke de onderhandelingen kunnen verdergezet worden.''

In de VS gaan intussen stemmen op, ook binnen de Republikeinse meerderheid, om bilateraal met Iran te praten. Tot nu volgt de regering-Bush de multilaterale weg, die gestart werd door de Europese-drie (Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland). Enkel wanneer het gaat om de veiligheid in buurland Irak zijn er rechtstreekse gesprekken tussen de VS en Iran.

Een paar senatoren, waaronder de Republikein Richard Lugar, voorzitter van de senaatscommissie buitenlandse zaken, stellen nu voor om toch bilaterale contacten op te starten. ,,De Iraniërs zijn deel van het energiedebat. Wij moeten daarover praten.''

Dit is niet de mening van Avigdor Lieberman, leider van extreem-rechts in Israël en kandidaat-minister in de regering-Olmert. Hij stelt unilaterale militaire actie voor, omdat het Iraanse kernprogramma het bestaan van Israël bedreigt.

Er zijn aanwijzingen dat Iran veel meer gekocht heeft van de Pakistaanse atoomexpert Abdoel Qadeer Khan, die voor zijn eigen land de kernbommen ontwikkelde en daarna een nucleair handeltje opzette, tot hij aangepakt werd door president Pervez Moesharraf.

De gewezen Iraanse president, de meer gematigde Hashemi Rafsanjani, roept de VS op geen geweld te gebruiken tegen zijn land, omdat dit iedereen zou schaden. Het Iraanse atoomprogramma daarentegen schaadt volgens hem niemand. Het is in het voordeel van alle landen van de regio.