LEUVEN - De regering heeft zaterdag rond 16.30 uur haar begrotingswerkzaamheden stopgezet. Zondagvoormiddag om 10.00 uur komen de topministers opnieuw samen om de begrotingscontrole af te ronden. Volgens de PS- en MR-vicepremiers Laurette Onkelinx en Didier Reynders is het werk bijna af. De regering bekijkt nog een reeks milieumaatregelen.
Zowel bij de PS als de MR valt te horen dat de budgettaire situatie goed is. De fiscale ontvangsten zijn goed, de sociale zekerheid zit niet in de problemen en met de economische groei zit het ook snor.

Volgens minister van Sociale Zaken Rudy Demotte ligt het overschot op de sociale zekerheid zelfs 20 miljoen euro hoger dan verwacht. Het bedrag gaat naar een reserve waar nu al 310 miljoen euro in zit.

De uitgangspunten voor de begroting blijven volgens Onkelinx en Reynders ook ongewijzigd. De regering blijft 2,1 procent behouden als parameter voor de economische groei. Het blijft ook de bedoeling om 2007 af te sluiten met een overschot van 0,3 procent van het BBP. Volgens de MR-vicepremier is die doelstelling al bijna bereikt.

De premier en de vicepremiers wachten wel nog op het resultaat van een werkgroep die zich momenteel in Brussel buigt over een aantal maatregelen die de laattijdige invoering van de geplande verpakkingstaks (goed voor 320 miljoen dit jaar) moeten compenseren of zelfs nog voor extra inkomsten moeten zorgen. Voorwaarde is wel dat al deze maatregelen CO2-gerelateerd zijn en dat de consument de taks(en) moet kunnen vermijden.

Het staat zo goed als vast dat er in een eerste fase een taks komt op verpakkingsproducten (zoals plastic zakken in warenhuizen, aluminiumfolie, doorzichtige plastic folie, ...). Dat levert 40 miljoen euro op. Om de resterende 280 miljoen te vinden, wordt nog een tiental mogelijke maatregelen bekeken. Het gaat onder meer om het verlagen van de fiscale aftrekbaarheid van brandstof voor bedrijfswagens, het moduleren van de belasting op de inverkeerstelling van wagens op basis van de CO2-uitstoot, het belasten van dieselwagens zonder roetfilter, ... Een taks op vliegtuigtickets - een voorstel dat Reynders begin deze week lanceerde - ligt niet meer op tafel.

Een werkgroep bestudeert nu de haalbaarheid en de opbrengst van al deze C02-maatregelen. Zondag hakt de regering dan de knoop door en beslist ze welke taksen het halen. Onkelinx benadrukte dat alles "zonder taboes" moet worden bekeken, maar de maatregelen wel goed voor het milieu dienen te zijn. Voor Reynders moet het gaan om "serieuze en zinvolle" initiatieven.

Hoewel volgens de Franstalige ministers alles goed gaat en de sfeer goed is, lieten noch de premier noch minister van Begroting en sp.a-vicepremier Freya Van den Bossche zich na afloop van de vergadering aan de pers zien. Op de vraag of het nuttig is om de begrotingscontrole in Leuven te houden, antwoordde Onkelinx: ,,Dat is een goede vraag". ,,Of het een mediashow wordt, zal vooral aan u liggen", verklaarde Reynders dan weer aan de pers.