Broodjes in plastic aanvaardbaar volgens regering
In plastic verpakte broodjes, dat was het enige wat de federale regering aan de journalisten verstrekte, zaterdag in het Ubizencentre op de Philipssite in Leuven waar ze de tweede dag van haar laatste superministerraad hield.
Informatie verstrekte ze niet aan de journalisten. Die konden bijgevolg niet anders dan die broodjesverpakking als informatie beschouwen en daaruit afleiden dat de regering die verpakking aanvaardbaar vindt en ze mogelijk zal vrijstellen van die nieuwe belasting.

Die nieuwe verpakkingsbelasting is de open wonde van de regering waarin de oppositie naar hartenlust zout kan strooien. Het kabinet vindt maar geen methode om die belasting te richten op milieuonvriendelijke verpakkingen, zoals ze beloofde. De invoering ervan wordt daardoor almaar uitgesteld; de dit jaar nog te verwachten opbrengst ervan, daalt dan ook elke dag. De regering hoopte aanvankelijk op een opbrengst van 320 miljoen om de begroting 2007 te kunnen afsluiten met een overschot van 0,3 procent bbp. Dat wordt dus elke dag moeilijker haalbaar, temeer omdat een reeks andere inkomsten, onder meer van de btw, ook lager blijken uit te vallen tijdens de eerste maanden van dit jaar.

Quaden

De regering had gehoopt dat de gouverneur van de Nationale Bank, Guy Quaden, ’s ochtends nog wat goed nieuws zou brengen. Die moest ,,de economische toestand’’ komen schetsen. Als die zou vertellen dat de economische groei wat hoger zou uitvallen dan de Nationale Bank begin dit jaar raamde (2,1 procent), kwam er meteen weer enige ademruimte in de begroting. Maar Quaden zei dat niet.

Hij schetste wel dat het goed ging met de economie; hij verwees ook naar de ramingen van andere instituten die intussen groeiprognoses van 2,2 en 2,3 procent bekend maakten (Planbureau, Oeso, IMF) maar hij weigerde de cijfers van de Nationale Bank bij te stellen. ,,Wij stellen onze nieuwe prognoses op tegen juni, zoals elk jaar en niet eerder", zei hij. Die nieuwe cijfers zijn dus voer voor de volgende regering; de huidige kan er zich niet op baseren.

De gouverneur herinnerde er ook aan dat ons land het economisch wel goed doet, maar dat het in zijn export voortdurend marktaandeel blijft verliezen. De werkloosheid blijft ook zeer hoog in Wallonië en Brussel.

De werkgroep van kabinetstechnici die de regering intussen aan het werk had gezet om alternatieven te vinden voor de verpakkingsbelasting, heeft nog niets afgeleverd. Dat komt wellicht pas zondagmorgen.

En dus hielden de ministers vandaag niet alleen hun lippen op elkaar, maar hielden ze ook hun mappen gesloten. Daarin hebben ze nog allemaal plannen zitten, de laatste leuke voorstellen die ze nog kunnen formuleren in deze regeerperiode. De een wil nog wat extra geld voor een hogere kinderbijslag voor alleenstaande ouders, de ander voor de biodiesel, maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat die plannen nog uit de mappen kunnen gehaald worden. De ministers durven er zelfs geen ballonnetjes over oplaten.

Ballonnetjes

Wie wel ballonnetjes durfde oplaten, waren twee groepen manifestanten. Zaterdagnamiddag kwamen eerst dertig NVA-jongeren 100 paarse ballonnetjes oplaten voor het Ubizencentre, ,,één voor elke niet gerealiseerde paarse belofte’’. Daarna was het de beurt aan bijna evenveel jongeren van Open VLD die blauwe ballonnen de lucht inlieten, ,,één voor elke gerealiseerd belofte van de regering die door Open VLD geleid wordt’’.

Vrijdag hadden de jongeren van Groen! al op dezelfde plaats gemanifesteerd tegen de regering ,,die een belasting gaat heffen op alle verpakkingen en niet op de milieuonvriendelijke verpakkingen."

Omstreeks vijf uur beëindigde de regering zonder commentaar te verstrekken de tweede vergaderdag van de superministerraad. Alle beslissingen zullen dus moeten vallen op de derde en laatste dag.