Meer winkelen op zondag
BRUSSEL - Winkels mogen vanaf nu negen zondagen per jaar open zijn. Er komen ook maatregelen die de bescherming van de consumenten moet verbeteren. Dat heeft de federale ministerraad vandaag beslist.
Tot nu toe mochten de winkels maar drie keer op zondag open zijn, tijdens de eindejaarsperiode. Nu garandeert de wet zes open zondagen, plus nog eens drie als de gemeente akkoord gaat.

Daarnaast vereenvoudigt de wetgeving op de openingsuren en komen er meer uitzonderingen. Zo kunnen de shops van benzinestations en treinstations, fitnesscentra, videotheken, krantenwinkels, bloemisterijen, wasserettes, luchthavens voortaan 24 op 24 uur open blijven. Daardoor zal iedereen voortaan ook 's nachts cash kunnen betalen en dat verhoogt het veiligheidsgevoel.

Voor de andere zaken blijven de openingsuren grotendeels dezelfde: van 5 tot 21 uur op vrijdagen en werkdagen voor een feestdag en van 5 tot 20 uur op de andere dagen. Ook voor nachtwinkels blijven de openingsuren ongewijzigd (van 18 tot 7 uur). De gemeenten krijgen wel de mogelijkheid om via een gemeentelijk reglement te sleutelen aan die uren.

Handelaars moeten de gemeente voortaan ook niet meer op de hoogte brengen van hun wekelijkse sluitingsdag. De keuze moet alleen nog duidelijk geafficheerd worden.

Hospitalisatieverzekering

Mensen met een hospitalisatieverzekering krijgen voortaan ook meer rechten. Ze kunnen niet meer worden uitgesloten bij ziekte en de premie kan enkel op basis van objectieve criteria worden verhoogd. Werknemers die een bedrijf verlaten, kunnen hun groepsverzekering tegen dezelfde voorwaarden voortzetten.