BRUSSEL - Het Vlaams Belang ,,overweegt ernstig’’ zijn leden te vragen de Christelijke Mutualiteit (CM) te verlaten. De partij reageert daarmee op de uitspraak van ACW-voorzitter Jan Renders dat iemand die met het Vlaams Belang zijn gemeente wil besturen, niet met het ACW-label naar de verkiezingen kan trekken.
De discussie over het cordon sanitaire kwam de voorbije week uitgebreid in de media. Aanleiding waren uitspraken van de burgemeester van Schoten, Harrie Hendrickx (CD&V). Hij had gezegd een coalitie met het Vlaams Belang te verkiezen boven een monstercoalitie tegen die partij.

Vlaams minister-president Yves Leterme waarschuwde gisteren zijn partijgenoten. Wie na 8 oktober in zee gaat met Vlaams Belang, zet zichzelf buiten de partij, luidde het. Ook CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen wees elke samenwerking met het Vlaams Belang af.

Het ACW nam dezelfde houding aan. Voor het ACW zijn en blijven coalities met het Vlaams Belang uitgesloten. ,,Iemand die met het Vlaams Belang zijn gemeente wil besturen, kan niet met het ACW-label naar de verkiezingen’’, benadrukt algemeen voorzitter Jan Renders in het ACW-blad Visie dat vandaag verschijnt.

Volgens Vlaams Belang gaat het om een ,,al te doorzichtig manoeuvre’’ van Renders om Vandeurzen uit de wind te zetten. ,,Vandeurzen kan rustig op de achtergrond toekijken terwijl zijn zuilvoorzitter de vuile klus klaart’’, stelt partijvoorzitter Frank Vanhecke. Hij wijst erop dat een groot deel van de Vlaams Belang-kiezers lid zijn van de CM. ,,Hun bijdragen zijn voor hem blijkbaar nog altijd welkom. Renders moet consequent zijn: ofwel roept hij de Vlaams Belang-kiezers op de CM te verlaten en uit te kijken naar een andere mutualiteit, ofwel doet hij dat niet en gaat hij verder als hypocriet door het leven’’, luidt het.

De partij stelt daarom ernstig te overwegen de 20.000 leden van het Vlaams Belang aan te schrijven en hen te vragen, indien ze lid zijn van de CM, deze mutualiteit te verlaten.