Landuyt: ,,Constructieve voorstellen bekijken’’
Foto: vcb
BRUSSEL - ,,We gaan alle constructieve voorstellen bekijken’’, zo reageert minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) op de kritiek van MR-volksvertegenwoordiger Denis Ducarme en enkele belangenorganisaties op de hervorming van de rijopleiding.

,,We gaan alles rustig bekijken. De KB’s zijn in de maak en er is overleg over de inhoud van het zesurenpakket voor de rijscholen’’, aldus Landuyt. ,,Dit dossier zal zijn normale verloop kennen.’’ Verschillende organisaties vragen dat Landuyt de hervorming, die gepland is voor 1 september, uitstelt en ruimte laat voor een grondige bijsturing. Landuyt is bereid ,,alle constructieve voorstellen te bestuderen’’, maar wil niet weten van uitstel. Volgens hem gaat de hervorming zeker niet te snel.

De SP.A-minister ontkent ook dat hij de hervorming versneld wil doorvoeren op 1 juli in plaats van 1 september, zoals vanmorgen werd gesuggereerd door de federatie van autorijscholen (FAA/FAB). Landuyt verwerpt ook de kritiek dat de voorwaarden voor de vrije begeleiders te los zijn. De enige voorwaarde voor vrije begeleiders is dat zij acht jaar een rijbewijs hebben.

Verschillende organisaties pleiten ervoor die voorwaarden te verstrengen en bijvoorbeeld de begeleiders zelf te vormen of testen. ,,Ze moeten weten wat ze willen’’, zegt Landuyt. Hij blijft erbij dat iemand die acht jaar een rijbewijs heeft, voldoende geschikt is om te functioneren als vrije begeleider.