Britse Labourpartij geeft bestaan ,,leningen’’ toe
Premier Blair wordt door de Britse pers onder vuur genomen
LONDEN - Labour, dat in Groot-Brittannië al sinds 1997 aan de macht is, heeft vandaag toegegeven dat het voor bijna veertien miljoen pond (twintig miljoen euro) ,,leningen’’ van schenkers heeft gekregen. De penningmeester van de partij wist niets af van de donaties.

In een communiqué verduidelijkte een woordvoerder van de partij van premier Tony Blair dat het om 13.950.000 pond gaat. ,,De leningen zijn ,,helemaal volgens de regels afgesloten'', staat nog in het bericht te lezen.

Niettemin is het bestaan van de leningen lange tijd geheim gehouden, totdat de pers er de voorbije dagen begon over te berichten. dat gebeurde nadat aan het licht was gekomen dat verscheidene rijke donateurs werden voorgedragen - en vervolgens geweigerd - voor een zitje in het Hogerhuis.

In tegenstelling tot een gift, moet een lening door een partij niet aan de kiescommissie worden gemeld.

De woordvoerder verklaarde dat de partij volgende week zal voorstellen om alle toekomstige leningen en hun afkomst openbaar te maken. Dat zal ze doen om de storm die door de onthullingen is veroorzaakt tot bedaren te brengen. Over de zaak werd Blair gisteren duchtig op de rooster gelegd tijdens zijn maandelijkse persconferentie.

Steenrijk

De kwaliteitskrant The Guardian maakt vandaag de namen van twintig steenrijke zakenmensen bekend, die de belangrijkste donateurs van de partij zijn sinds 2001. Ze zouden tussen de 120.000 en de 6,5 miljoen pond ter beschikking hebben gesteld.

Blair heeft gisteren toegegeven dat hij op de hoogte was van de ,,leningen’’ aan zijn partij, in tegenstelling tot penningmeester Jack Dromey. Die zou daarover publiekelijk zijn verontwaardiging hebben uitgesproken.