Sluiting Siegwerk Bornem kost 300 banen
Foto: rr
BRUSSEL - De producent van drukinkten Siegwerk in Bornem sluit over anderhalf jaar de deuren. Driehonderd mensen verliezen hun baan. Volgens Siegwerk heeft de vestiging de voorbije vijf jaar in totaal 40 miljoen euro verlies gemaakt.
De intentie tot sluiting van het vroegere Sipca werd vrijdag tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekendgemaakt. Het personeel mocht vrijdag naar huis.

,,Om bij de top vier wereldleiders te kunnen zijn in de inktindustrie moet de structurele overcapaciteit zo snel mogelijk worden weggewerkt. Daarnaast moet elke productiesite op zichzelf voldoende rendabiliteit behalen. Om het voortbestaan van de groep te garanderen werd op groepsniveau beslist om niet langer te investeren in de Bornem site'', meldt Siegwerk.

,,Siegwerk betreurt deze aankondiging erg, maar na doorgedreven analyse van het hele productienetwerk in Europa, blijkt dat er in alle Europese Siegwerk sites grote overcapaciteit is'' , aldus het bedrijf. Per maand maakt de vestiging een half miljoen tot een miljoen euro verlies. Het bedrijf wijst daarvoor ondermeer de hoge loonkost aan als reden. Vorig jaar maakte Siegwerk Bornem 7,3 miljoen euro verlies.

,,Ikzelf had liever een alternatieve oplossing gevonden. Dit is een bittere pil om door te slikken. Maar we hebben alle mogelijke andere opties bestudeerd en zagen helaas geen andere uitweg'', zegt Yves de Poorter, Managing Director Siegwerk Benelux.

Er was al een tijd ongerustheid bij het personeel over een sluiting. De directie had beloofd in maart een beslissing te nemen. Niettemin komt het bericht over de sluiting nog als een verrassing, aldus het ACV.

,,Dit is geen verrassing en we moeten de realiteit onder ogen zien.'' reageerde Paul Schoeters van het ACV . ,,Binnen een jaar, ten laatste anderhalf jaar is Siegwerk Bornem dicht. De sociale partners zullen zo snel mogelijk aan tafel zitten met de directie die zich bereid toont een degelijk en wettelijk sociaal plan op te stellen''.

Maandag zal het management een toelichtingsvergadering houden in Bornem. ,,Nu gaan we alle info even laten zinken. Maandag zullen alle verzuchtingen en vragen op tafel gelegd worden.'' Het personeel van Siegwerk werd vrijdagmiddag al naar huis gestuurd.