Fraude met statiegeld levert groenteboer 5,5 miljoen euro op
BRUSSEL - Speurders van de financiële afdeling van de GDA Mechelen hebben een groentehandelaar opgepakt die in 3,5 jaar tijd meer dan 5,5 miljoen euro verdiende met de heling van lege groentebakjes van grootwarenhuizen. Met het geld kocht de man onder meer springpaarden en dure wagens.
De speurders kwamen de groentehandelaar op het spoor nadat de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) meldde dat de man een paard wilde verkopen in Nederland.

De onderzoeksrechter in Mechelen startte daarop een witwasonderzoek. Daaruit bleek dat de groenteboer een bankrekening gebruikte waarop ontzettend veel geld werd gestort door de veiling van Mechelen.

Het bleek om statiegeld te gaan voor lege plastieken groentebakjes die de man terugbracht naar de veiling in het kader van het ,,European Pool System'', een Europees systeem waarmee je om het even waar in de EU identieke groentebakjes kan inleveren in ruil voor statiegeld.

De man werkte samen met vrachtwagenchauffeurs die bijna dagelijks vrachtwagens vol lege groentebakjes ophaalden bij twee supermarktketens. In 3,5 jaar tijd streek de man meer dan 5,5 miljoen euro aan statiegeld op. In juni 2005 werd de groenteboer samen met drie andere verdachten aangehouden. Tot oktober bleven ze in voorhechtenis, maar werden dan voorlopig weer vrijgelaten.

De man had met het geld onder meer 23 springpaarden gekocht. De Mechelse onderzoeksrechter liet de dieren op 8 maart in beslag nemen. De paarden zijn voorlopig ondergebracht in de stallen van de ruiterij van de federale politie.