Geen aanwijzingen voor vergiftiging Milosevic
epa
DEN HAAG - Volgens de eerste resultaten leverde het toxicologisch onderzoek op het lichaam van de overleden Slobodan Milosevic geen enkele aanwijzing op dat hij zou vergiftigd zijn. Dat heeft de voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal, Fausto Pocar, bekendgemaakt.

Een lijkschouwing en bloedproeven hebben geen sporen van gif aangetoond in het bloed van de Joegoslavische ex-president Slobodan Milosevic, noch medicijnen in zo hoge doses dat ze zijn dood kunnen hebben veroorzaakt.

Na de dood van Milosevic, afgelopen zaterdag in zijn cel in Scheveningen, werd een hartinfarct opgegeven als de doodsoorzaak. Maar berichten dat Milosevic medicijnen zou hebben genomen die hem niet door de cardioloog van het tribunaal waren voorgeschreven, leidden tot speculaties over zelfmoord of moord door vergiftiging.

Voor vergiftiging zijn geen aanwijzingen gevonden, zei de voorzitter van het tribunaal vandaag. Er werden verschillende medicijnen in Milosevic’ lichaam aangetroffen, maar geen ervan in dodelijke concentraties. Van het zware antibioticum rifampicine, dat een Nederlandse toxicoloog naar eigen zeggen eerder dit jaar in Milosevic’ bloed aantrof, zijn geen sporen gevonden, zei Pocar.

Rifampicine vermindert het vermogen van de lever om enzymen af te breken en zou zo het effect van Milosevic' medicijnen tegen hoge bloeddruk teniet hebben kunnen doen. Het middel verdwijnt snel uit het lichaam, maar het staat vrijwel vast dat Milosevic het in de dagen voor zijn dood niet heeft ingenomen, aldus het rapport.

Pocar wees Milerop dat het onderzoek door het Nederlandse Forensisch Instituut nog niet is afgesloten en dat het nog maar om voorlopige bevindingen gaat. Hij zei dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de omstandigheden in het detentiecentrum waar Milosevic de afgelopen vier jaar heeft doorgebracht. Daarbij moet worden vastgesteld hoe de gevangene aan medicijnen kon komen die hij niet hoorde te hebben. Eerder hebben tribunaalmedewerkers gezegd dat Milosevic ook regelmatig aan alcohol wist te komen.