Rijschoolinstructeurs voeren actie in Brugge
BRUGGE - Met meer dan honderd auto’s hebben de West-Vlaamse rijschoolinstructeurs vanmorgen actie gevoerd in Brugge. Ze protesteren tegen de plannen van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt om de rijopleiding te vernieuwen.

De instructeurs verzamelden aan de examencentra in Brugge, Moorslede, Roeselare en Oostende en zakten daarna af naar de Brugse Markt. Daar werd een delegatie ontvangen door de West-Vlaamse provinciegouverneur Paul Breyne. De instructeurs overhandigden hem een petitie tegen de hervormingsplannen van Landuyt.

Landuyt wil in de nieuwe rijopleiding meer aandacht voor ervaring. Als de leerling-chauffeurs vrije begeleiding genieten, dan zitten ze meer achter het stuur dan wanneer ze op een rijschool een beroep doen, is de redenering.

Ducarme groepeert kritiek

MR-volksvertegenwoordiger Denis Ducarme heeft vandaag een reeks organisaties verzameld in hun kritiek tegen de geplande hervorming. Het voorliggende plan is volgens hen kwalitatief een stap achteruit en dreigt zo’n 1.300 jobs in de rijscholensector op de helling te zetten. De hervorming van de rijopleiding werd woensdag door een reeks experts en belangenorganisaties besproken op een hoorzitting in de kamercommissie Infrastructuur.

Ducarme verzamelde vandaag de organisaties Responsible Young Drivers (RYD), Touring en de verenigingen van autorijscholen (FAA/FAB) en rijschoolinstructeurs (VERI), organisaties die zich niet kunnen vinden in het huidige voorstel. Ducarme en de organisaties wijzen op enkele anomalieën in het plan. Zo bestaat onder meer de mogelijkheid dat een kandidaat levenslang rondrijdt met een voorlopig rijbewijs. Er worden ook te weinig restricties opgelegd aan de vrije begeleiders. Volgens Ducarme zou het voorliggende voorstel ook ,,oneerlijke concurrentie’’ in de hand werken.