BRUSSEL - Als de kosten van de tijdelijke stookoliekorting op de Belgische petroleumsector worden afgewenteld, kan dat negatieve gevolgen hebben voor toekomstige investeringen in de sector. Dat stelt de Belgische Petroleumfederatie (BPF) vrijdag in een persbericht.
De Federatie vreest ook dat een en ander in het buitenland zal worden ervaren als een ernstig tekort aan rechtszekerheid. ,,De sector en overigens elke investeerder heeft behoefte aan rechtszekerheid. Onverwachte belastingen op een bepaalde sector om de overheidsbegroting in evenwicht te houden, ondermijnen die rechtszekerheid'', luidt het.

,,In het algemeen kan men stellen dat een stabiel fiscaal en juridisch kader nodig is om het vertrouwen van de investeerders te bestendigen, energieprojecten te ontwikkelen op de lange termijn en de tewerkstelling in de industrie te behouden.''

De petroleumsector schoot vorig jaar 100 miljoen euro voor aan de regering om de consument een korting te kunnen geven op zijn stookoliefactuur. De minister van Begroting, Freya Van den Bossche (PS), herhaalde donderdag in de Kamer dat de regering ervan blijft uitgaan dat de petroleumsector een bijdrage levert aan die korting.