BRUSSEL - De arbeiders en bedienden van Seapane in Zeebrugge hebben sinds donderdag het werk neergelegd. De werknemers vinden dat de directie misbruik maakt van een herstructurering om een aantal willekeurige ontslagen uit te voeren.
Seapane is een dochteronderneming van de glasproducent Glaverbel. Volgens de socialistische vakbond ABVV maakt de directie misbruik van de herstructurering binnen de afdeling 'architecturaal glas' om een aantal werknemers willekeurig te ontslaan.

Op 13 januari kondigde de directie van de glas- en spiegelfabriek aan dat in de afdeling dubbelglas 42 jobs moesten verdwijnen. De directie motiveerde dat de herstructurering noodzakelijk was om de afdeling terug rendabel te maken. Na de bekendmaking van de plannen startte sociaal overleg. Dat leidde na twee maanden tot een voorakkoord.

Zestien werknemers kunnen met brugpensioen. Daarnaast moeten nog 13 personen het bedrijf gedwongen verlaten. ,,Voor de werknemers zijn de naakte ontslagen onaanvaardbaar'', zegt Dirk Janssens van het ABVV. ,,Het stuit vooral tegen de borst dat de directie daarbij de minst weerbaren wil treffen. Onder hen bevinden zich arbeiders die tijdens hun loopbaan kwetsuren en andere lichamelijke aandoeningen opliepen door hun zwaar werk. De directie houdt er geen rekening mee dat die mensen door hun jarenlange inzet nu minder goed presteren of soms eens afwezig zijn. Het personeel wil dat het bedrijf zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid opneemt.''

Maandag 20 maart om 11 uur spreken de vakbonden met de directie. Daarna zal volgens gewestelijk secretaris Dirk Janssens van ABVV een personeelsvergadering plaatsvinden. Het werk ligt tot na de bespreking stil. Het bedrijf is tijdens de weekends altijd dicht. Bij Glaverbel-Seapane in Zwankendamme werken 320 personen. De getroffen afdeling telt 100 werknemers.