Duitser Danilo Hondo mag weer koersen
COTTBUS - De Duitse wielrenner Danilo Hondo, die in maart 2005 betrapt werd op doping en een tweejarige schorsing opgelegd kreeg, mag weer koersen. Dat staat vandaag op zijn website.
,,Met onmiddellijke ingang hief het opperste (Zwitserse) kantonsgerecht gisteren de in november door het TAS (Internationaal Sporttribunaal) opgelegde schorsing op", aldus het bericht op de site. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een burgerlijke rechtbank een beslissing van een sporttribunaal opheft.

In een eerste reactie noemde Hondo de uitspraak sensationeel. ,,Het gerecht heeft onze argumenten serieus genomen. Daar ben ik zeer gelukkig om", aldus de renner. Ook zijn advocaat, Michael Lehner, verheugde zich over het voorlopig succes: ,,De uitspraken zijn voorlopig slechts opgeheven. Een definitieve beslissing van het opperste kantonsgerecht verwachten we over ongeveer zes maanden. Dat we de strijd nooit opgegeven hebben, wordt nu beloond".

Hondo, die in het Zwitserse Ascona leeft, testte begin maart 2005 positief op het stimulerend middel carphedon tijdens de Ronde van Murcia, waarin hij de eerste twee ritten won. Hondo schreeuwde steeds zijn onschuld uit. Volgens hem zou een slecht gereinigde drinkbus aanleiding hebben kunnen geven tot de positieve plas.

,,Ik ben in goede vorm", vertelt Hondo nog in het bericht. ,,Nu moet ik eerst zien hoe het verder verloopt, zodat ik mogelijk vlug weer kan koersen".

Gerolsteiner verrast

Bij Hondo’s laatste werkgever, het Duitse Gerolsteiner, vernamen ze verrast de uitspraak. Of de sprinter naar zijn ex-team kan terugkeren, is nog volledig open.

,,Ik kan daarover nog helemaal niets zeggen, vooral omdat ik ook nog niet met Danilo gesproken heb. Zo’n geval is uniek in de sportgeschiedenis, denk ik. We moeten met de advocaten spreken, met de UCI, met de sponsor. Eerder kan ik daarover niets zeggen", verklaarde teambaas Hans-Michael Holczer op het internetportaal "Radsportnews".