TEHERAN - Rebellen die zich voordeden als leden van de ordetroepen hebben 21 mensen gedood op een snelweg in het zuidoosten van Iran. Dat zegt het hoofd van de Iraanse politie, Esmaeil Ahmadi Moghaddam. Hij beschuldigt de Amerikaanse en Britse geheime dienst ervan de rebellen tot de moordpartij te hebben aangemoedigd.

Volgens Moghaddam hielden de als soldaten en politieagenten verklede rebellen 21 weggebruikers aan. ,,De mensen dachten dat ze door de politie werden gestopt.’’ De rebellen brachten hen vervolgens om het leven. Er raakten ook zeven mensen gewond.

Er zijn geen rebellenorganisaties bekend die in het zuidoosten van Iran opereren. Wel zijn er drugsbendes actief die het vaak aan de stok hebben met de ordetroepen en soms mensen ontvoeren.

Contact met Amerikaanse en Britse agenten

Moghaddam verklaarde dat de politie aanwijzingen heeft dat Amerikaanse en Britse agenten contact hebben gehad met vertegenwoordigers van de rebellen. Verder ging hij daar niet op in. Omdat de moordpartij vlakbij de Afghaanse grens plaatsvond, bestaat de kans dat de rebellen naar Afghanistan zijn gevlucht.

Iran heeft de VS en Groot-Brittannië eerder verantwoordelijk gesteld voor bomaanslagen in zijn zuidwestelijke provincie Khuzestan, waar een Arabische minderheid voor onrust zorgt. Bij aanslagen in januari in de provinciehoofdstad Ahwaz vielen zes doden en 46 gewonden.

,,Het lijkt erop dat hier een plan wordt uitgevoerd om instabiliteit en religieuze haat te kweken, net als bij de aanslag op het sjiitische heiligdom in Samarra in Irak’’, aldus Moghaddam.