Verhofstadt ijvert voor meer concurrentie in energiesector
Foto: belga
BRUSSEL - De Belgische regering richt geen formeel verzoek aan de Europese Commissie om de Belgische energiemarkt te screenen. Dat verklaarden premier Guy Verhofstadt en de minister van Energie, Marc Verwilghen (VLD), vrijdagochtend na afloop van hun onderhoud met EU-Commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor mededinging.
De nakende fusie tussen de Franse energiereus Suez en Gaz de France zorgt niet enkel voor kopzorgen in Frankrijk. Omdat er wellicht gevolgen zijn voor de prijs van onze gas en elektriciteit, willen ook Europa en België een mondje meepraten. Verhofstadt start ,,zeer binnenkort'' onderhandelingen met Suez en Gaz de France om de concurrentie op de Belgische markt te vergroten. ,,We wachten het einde van de procedure niet af'', aldus Verhofstadt. Voor de minister van Energie, Marc Verwilghen (VLD), is dit een ideaal momentum om de Belgische energiemarkt open te gooien. ,,Zelfs de huidige situatie moet verbeterd worden'', zo zei de minister.

Op vraag van de Belgische regering was EU-Commissaris Neelie Kroes vrijdagochtend op een ontbijtvergadering op de Lambermont. Samen met premier Verhofstadt en Verwilghen dronk Kroes een kopje koffie en besprak ze de fusieplannen van Suez en Gaz de France (GdF). Een gemeenschappelijke persconferentie was er echter niet bij. Voor Kroes volstond een korte verklaring bij het verlaten van de Lambermont. ,,Ik heb hier een hele boel wijsheid opgestoken'', zo zei ze schalks na afloop van de bijeenkomst.Kroes wees erop dat het bezoek kadert in de informatieronde rond de fusie Suez-Gdf. Maandag ziet ze de top van de beide bedrijven. De Commissaris stelde verder dat de Commissie er nauwgezet op zal toezien dat de wettelijke bepalingen worden gerespecteerd. ,,De wet en niets dan de wet'', zo luidde het.

Op de vraag welk de referentiemarkt voor de Commissie is, antwoordde ze zonder aarzelen: Europa. Vervolgens verwees ze naar de recente studie van haar diensten over de werking van de Europese gas- en elektriciteitsmarkten. ,,Er is onvoldoende plaats voor nieuwkomers, de prijsvorming is niet transparant. Deze markt kent veel leemten.'' Kroes verzekerde dat de Commissie zal ingrijpen.

Screenen

Verhofstadt zei dat België niet tegen de fusie van Suez-GdF als dusdanig is. Wel kan hij niet aanvaarden dat de concurrentie verdwijnt en dat de markt grotendeels in de handen van één producent komt. Verhofstadt was tevreden met de toezegging van Kroes dat de Commissie ook de Belgische energiemarkt zal screenen. Er komt bijgevolg geen formele vraag van de Belgische regering. ,,We hebben ons oorspronkelijk plan bijgestuurd'', aldus Verwilghen. De eerste minister kondigde ook aan dat de regering binnenkort onderhandelingen met Suez-GdF start. Doel: de concurrentie op de Belgische markt vergroten. ,,We wachten het einde van de procedure niet af'', aldus Verhofstadt.

Verwilghen wees er tenslotte op dat de regering dit moment wil aangrijpen om de Belgische energiemarkt open te breken. ,,We nemen geen vrede meer, aldus Verwilghen, met de huidige situatie, want we willen zowel op de gas- als elektriciteitsmarkt naar 3 spelers.'' De minister onthulde verder dat er geen gebrek aan geïnteresseerde kandidaten is. ,,De grote spelers, aldus Verwilghen, hebben ons reeds laten weten dat ze belangstelling hebben om in België te opereren.''