Alle verdachten in zaak Museeuw naar strafrechtbank
De raadkamer van Kortrijk heeft, in de dopingzaak-Landuyt, elf verdachten naar de strafrechtbank verwezen. Zij worden beticht van het bezit van dopingproducten en/of er handel mee te hebben gedreven. Onder die elf bevinden zich Johan Museeuw, Mario De Clercq, Jo Planckaert en Kris Peers.

Johan Museeuw heeft vandaag reeds beroep aangetekend tegen zijn verwijzing naar de strafrechtbank. Zijn advocaat Jozef Lievens legt het waarom van het beroep niet uit. ,,Johan wacht sereen de behandeling van de zaak voor de kamer van inbeschuldigingstelling af", voegt de advocaat er nog aan toe.

In principe kan tegen de verwijzingsbeslissing van de raadkamer enkel om procedureredenen beroep worden aangetekend.

De raadkamer vond dat er voldoende aanwijzingen waren om de verdachten voor de rechtbank te brengen, waar de zaak ten gronde zal behandeld worden. De raadkamer ging dus niet in op het verzoek van verschillende verdachten voor een opschorting in raadkamer of een buitenvervolgingstelling.

Wespen en gesneden brood

De hele zaak kwam aan het rollen toen ruim twee jaar geleden het gerecht bij een aantal (nu ex-)wielrenners een huiszoeking verrichtte in het kader van een onderzoek naar veearts José Landuyt. Het gerecht kwam onder andere terecht bij Johan Museeuw, Jo Planckaert, Chris Peers en Mario De Clercq. Ook verzorger Herman Versele werd ondervraagd.

Intussen is het onderzoek helemaal afgerond. Daaruit blijkt onder andere dat de betrokken renners via sms'jes het met Landuyt in een soort codetaal over doping hadden.

Wat nu? Veroordeling Frank Vandenbroucke werd vernietigd

Vorige maand vernietigde het Hof van Cassatie nog de correctionele veroordeling van Frank Vandenbroucke tot een boete van 250.000 euro. In dat arrest stond dat een renner niet gestraft kan worden als hij al een sportieve schorsing heeft gekregen. VDB was in volle voorbereiding op het wielerseizoen toen in februari 2002 dopingproducten werden gevonden bij hem thuis. Daarom mocht hij alleen disciplinair worden gestraft.

De vraag is nu wat er zal gebeuren met de dossiers van Johan Museeuw, Jo Planckaert, Chris Peers, Mario Declercq, Nico Henderickx en nog enkele andere renners. Deze renners krijgen nu net als Vandenbroucke een correctioneel proces, op beschuldiging van drugsmisdrijven en inbreuken op de hormonenwet, ongeveer de inbreuken die ook VDB ten laste werden gelegd.

De raadkamer van Kortrijk heeft van de affaire een erezaak gemaakt. Net als Vandenbroucke werden ook Museeuw & co al disciplinair gestraft. Ze kregen een schorsing van een jaar en meer.