Gaone en Denis in verdenking gesteld
Foto: belga
BRUSSEL - La Louvière-voorzitter Filippo Gaone is officeel in verdenking gesteld voor vervalsing en gebruik van valse stukken, verduistering van kapitaal en misbruik van sociale middelen. Laurent Denis, de advocaat van de club, is van zijn kant in verdenking gesteld van misbruik van vennootschapsgoederen. Dat meldt het federaal parket. Filipo Gaone blijft wel voorzitter van La Louvière en de directie van de club gelooft in een toekomst voor Les Loups (de wolven). Dat zei Benjamin Goeders, commercieel directeur van La Louvière op een persconferentie.
De club ontkent met klem dat er twee miljoen euro is gevonden thuis bij Filipo Gaone. Het zou gaan om 3.000 euro. Sebastien Elise, boekhouder van de club, ontkent dat hij een huis kocht van Pietro Allata.

"De drie tenlasteleggingen -vervalsing en gebruik van valse stukken, verduistering van kapitaal en misbruik van sociale middelen- hebben niets met het vervalsen van wedstrijden te maken", klinkt het bij La Louvière. Alle feiten kunnen gelinkt worden aan dingen die in het belang van de club gebeurd zijn. Voorzitter Gaone geeft toe dat er enkele administratieve onnauwkeurigheden zijn vastgesteld, maar op geen enkel moment heeft hij geprobeerd om zich geld van de club toe te eigenen", klinkt het bij La Louvière.

De manager van de club La Louvière, Chris Benoit, werd gisteren ook ondervraagd door de onderzoeksrechter, maar werd niet in verdenking gesteld, aldus Lieve Pellens, woordvoerder van het federaal parket. Het verhoor van Gaone, Denis en Benoit eindigde vanmorgen pas omstreeks 4u00.

Voorlopig hoofdzakelijk geldkwesties

De onderzoeksrechter, die enkel puur financiële inverdenkingsstellingen uitvaardigde, behoudt nog de mogelijkheid andere beschuldigingen uit te spreken tegen de drie gehoorde personen, na onderzoek van donderdag inbeslaggenomen documenten. De drie zullen naar alle waarschijnlijkheid later opnieuw ondervraagd worden.

De aard van de beschuldigingen doet vermoeden dat, in dit stadium van het onderzoek, hoofdzakelijk geldkwesties rond de club ontdekt werden in plaats van zaken rond de omkoopaffaire. Het federaal parket, dat het onderzoeksgeheim niet wil schenden, bevestigt noch ontkent.

Gaone en Denis niet aangehouden

Filippo Gaone en Laurent Denis ontkennen de feiten die hen ten laste worden gelegd, ging Pellens verder. Aangezien er geen aanhoudingsbevel tegen hen werd uitgevaardigd, mochten ze vanmorgen vrij het justitiepaleis in Brussel verlaten. De onderzoeksrechter meende dat niet alle voorwaarden voldaan waren om hen onder aanhoudingsbevel te plaatsen.

Gaone en Denis zijn de eersten die in verdenking gesteld worden in de omkoopaffaire. De twee worden er ook van verdacht dat ze gesjoemeld hebben met transfers bij La Louvière. Daar zou ook spelersmakelaar Pietro Allatta bij betrokken zijn.

Suray bekent

De politie voerde gisteren verschillende huiszoekingen uit. Olivier Suray, ex-La Louvière-speler Mario Espartero, spelersmakelaar David Magri en ex-Lierse-voorzitter Chris De Nijn werden opgepakt, maar na verhoor vrijgelaten. Suray bekende wel dat hij in opdracht van de Chinees Zheyun Ye een wedstrijd in Finland vervalste.

Gisteren vaardigde de onderzoeksrechter nog een internationaal opsporingsbevel uit tegen Zheyun Ye en makelaar Pietro Allatta. Zij worden verdacht van corruptie, oplichting, bendevorming, schriftvervalsing, witwassen en doodsbedreigingen.