Zware rellen bij studentenprotest bij Sorbonne
Foto: ap
PARIJS - Bij het studentenprotest tegen het nieuwe banenplan van de Franse regering zijn er gisteravond rellen uitgebroken in de buurt van de Sorbonne. Honderden manifestanten leverden slag met de politie. Ze gooiden met brand- en rookbommen en kasseistenen. De politie zette traangas en het waterkanon in.

Omstreeks 20 uur zat de omgeving van de prestigieuze universiteit volledig onder het traangas. Een dagbladhandel stond in lichterlaaie. Meerdere auto's werden omvergeworpen en minstens één ervan ging in vlammen op.

Nochtans was de aan de rellen voorafgaande betoging vreedzaam verlopen.

Ook in andere Franse steden is het tot rellen gekomen tussen manifestanten en de politie. Honderden oproerkraaiers zijn opgepakt.

Na het studentenprotest, hebben de vakbonden alle werknemers in het land opgeroepen om morgen, zaterdag, te betogen tegen de hervorming.

President Jacques Chirac wil spoedoverleg tussen de regering en vertegenwoordigers van de studenten en de vakbonden om de sociale onrust weg te nemen en een herhaling van de gewelddadige gebeurtenissen te voorkomen

De Villepin verliest steun

Uit een peiling die vandaag in Le Parisien gepubliceerd wordt, blijkt intussen dat 68 procent van de Franse bevolking de hervorming afwijst. Een week geleden was dat nog maar 55 procent. Bij de jonge volwassenen onder de 25 jaar is zelfs 81 procent tegen de hervorming.

De peiling toont aan dat premier Dominique de Villepin er niet in is geslaagd de stemming met tv-interviews en toespraken in het parlement om te keren.