HARARE - In Zimbabwe zijn zowel de machthebbers als de oppositie tegen de idee van een regering van nationale eenheid na de omstreden herverkiezing van president Robert Mugabe. Dat meldt de Zimbabwaanse pers zaterdag.
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten steunen een poging van Zuid-Afrika om Mugabe te bewegen een regering van nationale eenheid te vormen met de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) van Mugabes rivaal Morgan Tsvangirai. Ook Nigeria zou druk op de president uitoefenen om een ruime vertegenwoordiging van de MDC in zijn regering op te nemen.

In de Zimbabwaanse krant Daily News zegt Tsvangirai dat Mugabe met een regering van nationale eenheid geen legitimiteit kan kopen. "Een regering van nationale eenheid moet gebaseerd zijn op een nieuwe politieke cultuur, waarin geen staatsterreur wordt gebruikt", aldus de MDC-leider. Hij zei verder niet over de kwestie te zijn benaderd.

Minister van Informatie Jonathan Moyo zegt in het dagblad The Herald ook het plan te verwerpen. Volgens hem is de regering van Mugabes partij ZANU-PF al een regering van nationale eenheid.

Mugabe wordt zondag officieel ingehuldigd als president.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in