Tv-aap Travis doodgeschoten
Foto: ap
Een chimpansee is maandag in Connecticut doodgeschoten, nadat hij een vrouw zeer zwaar had toegetakeld en een agent had bedreigd. Travis was nogal een beroemdheid. Toen hij nog jong was speelde hij in commercials van kledingmerk Old Navy en van Coca-Cola.
Waarom de 15-jarige chimpansee Travis door het lint ging was niet duidelijk. Zijn eigenares kreeg maandag bezoek van een vriendin en toen die voor het huis uit de auto stapte, viel Travis haar aan. De eigenares probeerde de negentig kilo zware Travis van haar vriendin weg te trekken en toen dat niet lukte rende ze naar binnen om de nooddiensten te bellen. Ze kwam terug naar buiten met een groot slagersmes en begon op Travis in te steken, omdat haar vriendin zo werd toegetakeld.

Travis rende weg en begon over het terrein te zwerven, totdat de politie en de ziekenwagen te plaatsen waren. Terwijl de agenten het ambulancepersoneel dekking gaven zodat de vriendin kon worden behandeld, viel Travis een aantal politiemensen aan, die zich terugtrokken in hun wagens. De chimpansee opende het portier van een van de auto’s, waardoor een agent in de val kwam te zitten. Die zag zich genoodzaakt enkele malen op Travis te schieten, waarna de chimpansee weer wegvluchtte.

De politie volgde het bloedspoor dat Travis had achtergelaten, door de tuin, door het huis en naar Travis’ woonaccomodatie. Daar werd de chimpansee dood aangetroffen.

Volgens zijn eigenaars was Travis zindelijk, kon hij zichzelf aankleden en wassen, at hij aan tafel en dronk hij wijn uit een glas. Ook poetste hij zijn tanden, kon hij de computer aanzetten om naar plaatjes te kijken en kon hij overweg met de afstandbediening van de tv.

Een mogelijke reden voor Travis’ agressiviteit ligt volgens de politie in de medicijnen die hij kreeg tegen de ziekte van Lyme waaraan hij leed. De toestand van de aangevallen vriendin was ’zeer ernstig’, zei de politie. Ze had veel bloed verloren en lag nog in het ziekenhuis.