Open VLD heeft dinsdagochtend de lijsttrekkers voor de Vlaamse, Brusselse en Europese verkiezingen bekendgemaakt. Die lijst bevat weinig verrassingen. In Oost-Vlaanderen is er evenwel geen uitweg gevonden voor de impasse. Daar mogen de leden beslissen wie van de drie kandidaat-lijsttrekkers kopman mag zijn.
De Lokerse burgemeester Filip Antheunis, senator Jean-Jacques De Gucht - de kandidaat van de partijtop - en Vlaams parlementslid en voormalig Vlaams minister Fientje Moerman wisten elk tien afdelingen achter zich te scharen om de Vlaamse lijst te trekken.

'Het is nu aan de Oost-Vlaamse Open VLD-leden om eind deze maand hun lijsttrekker voor het Vlaams parlement aan te duiden', luidt het. Dat gebeurt tussen 26 en 28 februari met een elektronische verkiezing.

Voor de andere provincies zijn er weinig verrassingen. Vlaams viceminister-president Dirk Van Mechelen trekt in Antwerpen de Vlaamse lijst. De Vlaamse ministers Marino Keulen en Patricia Ceyssens doen dat respectievelijk in Limburg en Vlaams-Brabant. Kamerfractieleider Bart Tommelein voert, zoals eerder bekend raakte, voor Open VLD de West-Vlaamse lijst aan.

In de hoofdstad voeren Brussels minister Guy Vanhengel en Vlaams fractieleider Sven Gatz de lijsten aan. Gatz is in de kieskring Brussel lijsttrekker voor het Vlaams parlement; Guy Vanhengel is er lijsttrekker voor het Brussels parlement.

Verhofstadt

Oud-premier Guy Verhofstadt trekt de Europese lijst, wat afgelopen weekend al bekend raakte op het Open VLD-congres. 'Guy Verhofstadt heeft er tijdens zijn premierschap voor gezorgd dat Europa acht jaar lang niet alleen kwam vergaderen in ons land, maar er ook kwam luisteren. Hij is de man die Europa een nieuw elan kan geven en die kan breken met het Europese immobilisme en het opkomende protectionisme', luidt het bij partijvoorzitter Bart Somers in een persbericht.

Tot 28 februari kunnen de Open VLD-leden zich nog kandidaat stellen voor een plaats op een van de lijsten. 'Eind maart krijgen ze dan de kans om zich uit te spreken over onze ontwerplijsten voor de Europese en regionale verkiezingen', aldus Somers.