De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, meldt in een communiqué dat hij het uitroepen van onafhankelijkheid door de Kosovaarse Albanezen heeft 'vastgesteld'.
Net als andere EU-landen oordeelt De Gucht dat 'veiligheid en stabiliteit' in de (Balkan-)regio prioritair moet blijven. Over een erkenning van een Kosovaarse staat zal België zich, aldus De Gucht, pas na het Europees overleg van maandag uitspreken.

Volgens de Belgische minister 'bleek een status quo niet langer houdbaar'.

De EU heeft reeds lang een engagement genomen om bij te dragen tot het behoud van de veiligheid en stabiliteit in de regio, aldus nog het communiqué.

Meest recent in dit verband is de beslissing van de Europese Raad tot de ontplooiing van een 'EU-rechtstaatmissie' in Kosovo, waartoe België middels de aanwezigheid van 190 man militair personeel (NAVO/KFOR) en de nakende ontplooiing van 45 civiele experten in het licht van de EU-Lex missie bijdraagt.

De nabije toekomst van het Europese/Belgische engagement 'zal ook maandag worden besproken tijdens de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken'.