LAND: Kosovo beslaat 10.900 vierkante kilometer, vergelijkbaar met ongeveer een derde van de oppervlakte van België. Het grenst aan Servië, Albanië en Macedonië. Rond de hoofdstad Pristina is het land vlak, elders is het bergachtig.

BEVOLKING: Er wonen ongeveer twee miljoen mensen. Negentig procent is van Albanese afkomst. De meesten van hen zijn islamitisch, een klein deel is katholiek. Orthodox-christelijke Serviërs vormen het overgrote deel van de overige 10 procent.

STATUS: Kosovo is sinds 1999, toen de NAVO de troepen van de Joegoslavische president Slobodan Milosevic verdreef, bestuurd door de Verenigde Naties en de NAVO.

GESCHIEDENIS: Kosovo, in 1389 het toneel van een historische slag tussen Serviërs en Turken, wordt door de Serviërs als heilige grond beschouwd en als de bakermat van hun identiteit. De Kosovaarse Albanezen zeggen dat zij afstammen van de Illyriërs, de oorspronkelijke inwoners van Kosovo.

WAT NU: Kosovo heeft zondag de onafhankelijkheid over zichzelf uitgeroepen en de etnisch-Albanese leiders rekenen op snelle erkenning daarvan door de Verenigde Staten en Europese bondgenoten als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Servië, gesteund door Rusland, is fel tegen een onafhankelijk Kosovo en is van plan te verhinderen dat de VN-Veiligheidsraad, waarin Rusland vetorecht heeft, de onafhankelijkheid accepteert.