'Staatshervorming pas na 2009'
De communautaire doorbraken die de volgende maanden mogelijk worden gerealiseerd, mogen niet voor 2009 van kracht worden. Dat heeft MR-voorzitter en minister van Institutionele Hervormingen Didier Reynders zondag duidelijk gemaakt.
Ook vlak na de verkiezingen liet Reynders al klaar en duidelijk verstaan dat een eventuele staatshervorming niet voor de regionale verkiezingen van 2009 kan worden uitgevoerd.

Zijn partij zit in de Franse gemeenschap en het Waalse en Brusselse gewest in de oppositie en de MR-voorzitter wil niet dat de PS door een staatshervorming nog meer macht krijgt.

Zondag herhaalde Reynders zijn boodschap nog eens. 'Om zo een debat te vermijden tussen ministers die hun eigen bevoegdheden willen uitbreiden of tussen partijen die toevallig een bevoegdheid beheren die kan worden geregionaliseerd', verklaarde de Franstalige liberaal zondag aan Belga.

Echte hervormingen

Reynders benadrukte ook dat zijn partij samen met Ecolo de enige is die echte hervormingen wil op het vlak van goed bestuur. De MR-voorzitter heeft het dan vooral over de Franse gemeenschap en het Waals gewest, waar PS en CDH de plak zwaaien.

Reynders verwees onder meer naar de nakende benoeming van RTL-TVi-journaliste Kathryn Brahy als afgevaardigde van Wallonië en Brussel in Kinshasa om aan te tonen dat het principe van goed bestuur bij de Franstaligen niet wordt toegepast.

'Bij de federale overheid moet je eerst slagen in een examen vooraleer je in de diplomatie mag gaan. Dan word je bijvoorbeeld de nummer 4 in Boekarest, schuif je na verloop van tijd op in de hiërarchie en eindig je je carrière als ambassadeur in Parijs of Kinshasa. In de Franse gemeenschap word je benoemd, omdat je bevriend bent met iemand. Wij willen dat veranderen', zei de MR-voorzitter.

Van Brahy wordt gezegd dat ze goed bevriend is met CDH-voorzitster Joëlle Milquet.

Politieke zeden

Wat het algemene politieke klimaat betreft, voelt Reynders zich niet echt aangesproken door de oproep van PS-minister Laurette Onkelinx om de politieke zeden te veranderen en te stoppen met het afvuren van kleine giftige zinnetjes die op de gezondheid kunnen werken.

'Ik ben het daarmee eens, maar stoppen met die kleine zinnetjes mag wel het politieke debat niet doden', meent Reynders.