Kort nadat de Zuid-Servische provincie Kosovo zondag eenzijdig haar onafhankelijkheid had uitgeroepen, hebben de presidenten van de afvallige Georgische 'oblasti' (provincies) Abchazië en Zuid-Ossetië gelijkaardige initiatieven aangekondigd.
Maar om gebieden in het land van Michail Saakasjvili, bondgenoot van het westen, te erkennen, staat de 'internationale gemeenschap' niet te popelen. Volgens de westerse landen is de kwestie-Kosovo "uniek" en dus geen precedent.

'Abchazië zal zich tot Rusland, de Verenigde Naties en het GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten, de opvolger minus het Balticum van de Sovjetunie) wenden om erkenning van haar onafhankelijkheid te vragen', zo citeerde het Russische agentschap Interfax de Abchazische president Sergej Bagapsj.

'Zuid-Ossetië en Abchazië hebben een betere politieke en legale basis voor hun erkenning dan Kosovo', zei president Edoeard Kokojty van Zuid-Ossetië. Kokjty zei ervan overtuigd te zijn, dat de twee gebieden in Georgië binnenkort onafhankelijk zullen zijn.

Beide provincies zijn al van kort na de Georgische onafhankelijkheid, 17 jaar geleden, de facto zelfstandig. In de nasleep van de ontbinding van de Sovjetunie riep Zuid-Ossetië in 1990 haar onafhankelijkheid uit, twee jaar later gevolgd door Abchazië. Een derde separatistisch gebied in Georgië, Adzjarië, is inmiddels door de nationalistische president Saakasjvili 'heroverd'.

De Russische president Vladimir Poetin had vorige week nog gewaarschuwd dat Kosovo's voorbeeld zal gevolgd worden door andere regio's met 'separatistische tendenzen'.

Hij beschuldigde donderdag de Kosovaarse Albanezen van 'immoreel en onverantwoord' gedrag. 'Met deze ontwikkeling in Kosovo is de doos van Pandora geopend', zo verwoordde de Russische politoloog Andranik Migranjan een wijd verbreide opvatting.

Erkenning van de afvallige Zuid-Servische provincie is een overtreding van de internationale wetgeving en dreigt volgens Migranjan een 'golf aan instabiliteit' teweeg te brengen.

Hij verwacht dat onder anderen de Basken in Spanje en de Corsicanen in Frankrijk 'Kosovo' als een legaal precedent zullen inroepen.