De Europese Unie heeft de Nederlander Pieter Feith zaterdag officieel benoemd tot speciaal gezant voor Kosovo.
Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) reageerde verheugd op de benoeming. 'De speciaal gezant van de EU in Kosovo is een boegbeeld. Het is goed nieuws dat de keuze voor deze belangrijke positie op een Nederlander is gevallen.

'Feith was eerder plaatsvervangend directeur-generaal bij de Raad van de EU en werkte nauw samen met de toenmalige secretaris-generaal van de NAVO, Javier Solana. Daarvoor werkte Feith als diplomaat voor het ministerie van buitenlandse zaken. Feith is de eerste speciaal gezant van de EU in Kosovo en is benoemd tot 28 februari 2009.

De EU besloot zaterdag, een dag voordat Kosovo naar verwachting de onafhankelijkheid van Servië uitroept, tevens om een missie van 1.800 man naar Kosovo te sturen, onder wie zevenhonderd agenten, rechters en openbare aanklagers. Ze moeten Kosovo helpen om zijn gerechtelijke en politiemacht op te bouwen.

De Servische regering veroordeelde de beslissing scherp. De EU erkent met de missie in feite de onafhankelijkheid van Kosovo, terwijl het gebied tot Servië behoort en altijd zal behoren, zei de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic.

De Verenigde Staten en de meeste EU-landen, waaronder Nederland, Groot-Brittannië. Frankrijk en Duitsland, zullen naar verwachting de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Maar Rusland en enkele EU-landen zoals Spanje en Griekenland steunen Servië. De Europese ministers van buitenlandse zaken komen maandag in Brussel bijeen in een poging een gezamenlijk standpunt over Kosovo te formuleren.