Binnen Europese Unie bestaat verdeeldheid over de vraag of de onafhankelijkheid van Kosovo erkend moet werden. Volgens diplomaten zijn ongeveer twintig van de 27 lidstaten daar vóór, maar Cyprus, Griekenland, Spanje en Roemenië zijn fel tegen en Slovenië twijfelt.
De ministers van buitenlandse zaken van de EU komen maandag bijeen om te bespreken wat de unie kan doen om de stabiliteit op de Balkan te waarborgen. Er wordt rekening mee gehouden dat Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland er kort na die vergadering toe overgaan Kosovo als onafhankelijk land te erkennen, een stap die tot irritatie bij de meer sceptische landen kan leiden.

De ministers zullen proberen een gezamenlijke verklaring te formuleren waarin staat dat de EU nota neemt van de stap van Kosovo. Waarschijnlijk zal ook Servië de hand worden gereikt door het land een hulp- en handelsovereenkomst aan te bieden die uiteindelijk in het EU-lidmaatschap zou moeten resulteren. Volgens diplomaten zal het echter niet meevallen Cyprus en andere landen achter een gezamenlijke verklaring te krijgen. Cyprus en Spanje, die zelf met separatisten kampen, zijn bang dat ook een verklaring waarin alleen maar staat dat de EU erkent dat Kosovo zichzelf onafhankelijk heeft verklaard al een gevaarlijk precedent schept.

De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, riep de EU-landen eerder deze week op met één stem te spreken over Kosovo. Hij zei ook dat de EU zowel Servië als Kosovo een toekomst binnen Europa wil bieden. Zaterdag besloot de EU reeds een 1800 man sterke missie naar Kosovo te sturen om de jonge staat te helpen met de opbouw van een politiekorps en een rechterlijke macht. Kosovo wordt sinds 1999, toen de Navo het Joegoslavische leger uit de provincie verdreef, bestuurd door de VN en de Navo.