BRUSSEL - VTM-nieuwsanker Mark Demesmaeker verlaat VTM en komt bij de Vlaamse parlementsverkiezingen van 13 juni op voor de N-VA (Nieuw Vlaamse Alliantie). Hij krijgt de vijfde plaats op de kartellijst CD&V-N-VA in Vlaams-Brabant. Dat is de eerste plaats voor een N-VA’er. Demesmaeker zegt vooral bekommerd te zijn om het Vlaamse en groene karakter van de rand rond Brussel.
De 45-jarige Demesmaeker werd vorig jaar al een eerste keer gepolst door de N-VA, maar achtte de tijd nu pas rijp om tot de partij toe te treden. De kartelvorming met de CD&V speelde daarbij een belangrijke rol, zo verduidelijkte hij vanmiddag op een persconferentie met N-VA-voorzitter Geert Bourgeois en CD&V-voorzitter Yves Leterme. ,,Ik zie de start van het kartel als een historische kans.''

Maar ook de crisis binnen de VLD is naar zijn zeggen bepalend geweest. ,,Ik vrees dat de Vlaming zich na het ’spektakel’ van afgelopen week heeft afgekeerd van de politiek. Vooral de manier waarop politici met zichzelf bezig zijn en niet met de Vlamingen, heeft mij kwaad gemaakt. Ik denk dat het Vlaams kartel een goed alternatief is.''

Thema’s die hem nauw aan het hart liggen, zijn ,,het behoud van het Vlaamse en groene karakter in de rand rond Brussel, de sluipende verfransing tegengaan en meer bevoegdheden voor Vlaanderen", wat volgens hem een doortastend beleid vraagt. Maar ook media en onderwijs houden hem bezig.

De kersverse politicus ontkent dat zijn gewijzigde beroepssitutatie bij VTM een rol heeft gespeeld. Sinds 1 februari presenteerde hij enkel nog het middagjournaal en hij moest zijn tuinprogramma ’Groene Vingers’ opgeven.

De politiek is voor Demesmaeker trouwens niet nieuw. In 1982, toen hij pas afgestudeerd was als regent, was hij zeven jaar gemeenteraadslid in Halle voor de toenmalige Volksunie. Nadien ging hij aan de slag bij de openbare omroep en sinds 1991 werkte hij op de VTM-nieuwsdienst. Demesmaeker zegt dat hij altijd een Vlaams-nationalist is gebleven, maar benadrukt dat hij zijn politieke voorkeur en journalistieke taak altijd strikt gescheiden heeft weten te houden.

Hoe lang Demesmaeker nog bij VTM aan de slag blijft, moet nog besproken worden. Zeker is wel dat hij niet meer op het scherm mag. Dinsdagmiddag las hij dus voor de laatste keer het nieuws.