BRUSSEL - Voormalig federaal minister van Volksgezondheid en Consumentenzaken Jef Tavernier volgt in de Vlaamse regering Ludo Sannen op als minister van Landbouw en Leefmilieu. Sannen nam vanmorgen ontslag.
Als verklaring verwees Sannen naar zijn beslissing om geen kandidaat te zijn voor Groen! bij de Vlaamse verkiezingen van 13 mei en naar de oproep van het Limburgse partijbestuur om voor progressieve frontvorming te kiezen.

Over dat laatste wil Sannen opnieuw gesprekken aangaan.,Door de gebeurtenissen van de laatste weken is ordentelijk functioneren niet langer mogelijk'', verklaarde de minister van Leefmilieu zijn vertrek. ,,Mijn beslissing om geen lijsttrekker te zijn voor Groen! bij de komende verkiezingen heeft het vertrouwen van het nationale partijbestuur aangetast.''

Sannen komt in juni niet op voor Groen! omdat het partijcongres in november vorig jaar een lijstvorming met SP.A-Spirit had afgewezen, iets waarover de Limburger verregaande gesprekken had gevoerd. Dat die beslissing hard was aangekomen, was geen geheim. Nu zegt Sannen dat hij, samen met de Limburgse groenen, voluit wil gaan voor progressieve lijstvorming, ondanks het nationale standpunt daarover. Sannen meent dat alleen een samenwerking met SP.A het voortbestaan van het groene project kan garanderen.

Partijvoorzitster Vera Dua keurde een kartel vorige week nog af. Toch riep Sannen haar vandaag opnieuw op om een lijstvorming in Limburg alsnog toe te staan. ,,Ik blijf een overtuigde ecologist. Maar naast ideeën moet je ook de juiste weg kiezen opdat deze ideeën omgezet kunnen worden in beleid.''

Sannen sluit niet uit dat hij op een kartellijst zal staan bij de verkiezingen, maar ontkent dat daarover afspraken bestaan. De onderhandelingen met SP.A-Spirit moeten immers nog beginnen.

Groen!-voorzitter Vera Dua, die ontgoocheld reageerde op het vertrek van Sannen, zegt niet terug te komen op de beslissing om niet samen te gaan met SP.A-Spirit. ,,Als Sannen toch op een SP.A-lijst zou staan, dan zet hij zichzelf buiten de partij'', aldus Dua. Ze wist ook nog te vertellen dat de partij nu op zoek gaat naar een opvolger. Een van de namen die circuleren, is die van Johan Malcorps. Ook Jos Stassen, Groen!-fractieleider in het Vlaams Parlement, is zwaar ontgoocheld. ,,Ludo heeft het spel niet correct gespeeld'', aldus Stassen. Hij wijst erop dat Sannen eerder verklaarde zijn verantwoordelijkheid voor Groen! in de Vlaamse regering tot de verkiezingen van 13 juni te zullen blijven opnemen.

Voor hij minister werd, was Ludo Sannen (49 jaar) fractieleider van Agalev in het Vlaams Parlement. Hij volgde op 26 mei vorig jaar Vera Dua op als minister in de Vlaamse regering. Dua had toen, samen met Mieke Vogels, ontslag genomen na de verkiezingsnederlaag van de Vlaamse groenen bij verkiezingen van 18 mei.