WASHINGTON - De Democraten verkiezen vandaag in de noordelijke Amerikaanse staat Wisconsin wie volgens hen de Democratische presidentskandidaat moet worden. Enkele weken geleden liet Howard Dean horen dat hij zou afhaken indien hij niet zou winnen in Wisconsin. Maar de ex-gouverneur van Vermont zei nu tegen CNN dat hij hoe dan ook doorgaat.
Wisconsin is de zeventiende staat waar Democratische kandidaten proberen afgevaardigden voor hun Conventie voor zich te winnen. John Kerry heeft er volgens tellingen van CNN in totaal al 580 achter zich, of een kwart van de 2.161 die nodig zijn om de Democratische kandidatuur in de wacht te slepen. Dat is meer dan alle andere kandidaten samen konden verzamelen.

Kerry, Senator voor South-Carolina, won al in veertien staten en is ook nu weer favoriet in de peilingen voor Wisconsin, dat 87 mensen naar de Conventie stuurt.

Het ziet er dus niet al te best uit voor Dean, maar hij denkt de situatie alsnog te kunnen keren op Super Tuesday, 2 maart. Dan zijn er in tien staten voorverkiezingen, waaronder kleppers als New York en Californië. Dean was tot enkele dagen voor de eerste voorverkiezing, in Iowa, topfavoriet. Maar hij kon het sindsdien nog niet waarmaken.

En er is nog slecht nieuws voor Dean: zijn campagnevoorzitter, Steve Grossman, heeft hem gisteren in de steek gelaten. ,,Als Howard Dean de Democratische voorverkiezing in Wisconsin verliest, bied ik mijn diensten aan John Kerry aan", verklaarde Grossman in de krant The New York Times. ,,Grossman blijft een vriend. Ik ben zeker dat hij zeer hard voor deze campagne heeft gewerkt", was het enige wat Dean daarover kwijt wilde. Enkele dagen geleden al gingen Dean en zijn campagnedirecteur Joe Trippi uit elkaar.