PORT-AU-PRINCE - De stad Hinche, in het centrum van Haïti, viel gisteravond in handen van gewapende opposanten van president Jean-Bertrand Aristide. Dat gebeurde na confrontaties waarbij drie doden vielen. Het nieuws werd door de plaatselijke radiostations en inwoners van de stad meegedeeld.
Hinche ligt op zo'n 130 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad. Aanvankelijk hadden de opstandelingen het commissariaat van de stad aangevallen. Volgens enkele bronnen ter plaatse is de departementsdirecteur van de politie, Jonas Maxime, om het leven gekomen.

De aanval zou volgens de radio uitgevoerd zijn door Louis-Jodel Chamblain, een leider van de oud-paramilitairen van ex-dictator Raoul Cédras. Die laatste was tussen 1991 en 1994 in Haïti aan de macht.

Na de aanval verlieten de politieagenten de stad en hebben ze zich verschanst in Mirebalais, zo'n 55 kilometer ten zuiden van Hinche.

Het geweld in Haïti heeft sinds 5 februari al het leven gekost aan vijftig mensen. Die dag begon een gewapende opstand in Gonaïves.