Een vliegtuig van Artsen Zonder Grenzen met een chirurgisch veldhospitaal heeft zondag geen toelating gekregen om te landen in Port-au-Prince. Het vliegtuig werd omgeleid naar Samana in de Dominicaanse Republiek. Alle materialen zijn nu per vrachtwagen onderweg uit Samana. Dit heeft de aankomst van het veldhospitaal met 24 uur vertraagd.
Artsen Zonder Grenzen reageert teleurgesteld en dringt erop aan dat haar hulpvluchten toestemming krijgen om te landen in Port-au-Prince. 'Duizenden gewonden wachten in de stad op spoedeisende operaties. Hulpvluchten die levensreddende apparatuur en medische staf transporteren, moeten prioriteit krijgen', stelt de hulporganisatie in een persbericht.

Artsen Zonder Grenzen zegt dat het momenteel 24 uur per dag in vijf verschillende ziekenhuizen in Port-au-Prince aan de slag is. 'We hebben slechts twee volledig functionerende operatiekamers ter beschikking. Vanwege de enorme toestroom van gewonden en gebrek aan functionerende medische voorzieningen is de derde geïmproviseerde operatiekamer voor kleinere ingrepen ingericht', luidt het.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in