Al meer dan 25.000 lichamen geborgen in Haïti
Foto: ap
Meer dan 25.000 lichamen van slachtoffers van de aardbeving in Haïti zijn al geborgen en begraven. Dat heeft de eerste minister van Haïti, Jean-Max Bellerive, verklaard. Ook het lichaam van de chef van de VN-missie werd teruggevonden.

Volgens het crisiscentrum van Buitenlandse Zaken zijn er intussen 160 Belgen in Haïti gelokaliseerd. Van die 160 hebben er 74 Haïti al kunnen verlaten. Vier landgenoten zijn gewond. Het aantal Belgen dat men nog niet heeft kunnen lokaliseren ligt op 87. Van die 87 zijn er 3 officieel vermist.

'De staat heeft officieel 20.000 lichamen geborgen. Nog eens 5.000 à 6.000 lichamen werden geborgen door Minustah, de VN-missie in Haïti, de ngo's en vrijwilligers', aldus de premier.

Volgens een nota die de Wereldgezondheidsorganisatie WHO zondag publiceerde, heeft de aardbeving 40.000 tot 50.000 doden geëist.

'Nooit zo ernstige verwondingen gezien'

Teams van Artsen zonder Grenzen (AzG) in Haïti hebben zondag gezegd 'nooit tevoren zo zware verwondingen te hebben gezien'.

De hulporganisatie is ook niet te spreken over de grote hinder op de internationale luchthaven van Port-au-Prince, in het bijzonder de opstoppingen waardoor belangrijke cargovluchten worden afgeleid. Weigering tot landen heeft er al toe geleid dat een veldhospitaal van AzG nog niet ter plaatse is geraakt.

Toen de aardbeving zich voordeed, waren er al dertig vrijwilligers van AzG ter plekke. Daar zijn nog zeventig mensen bijgekomen.

Beaucourt: 'Eerste dagen waren hallucinant'

De Vlaamse medische hulpmissie onder leiding van dokter Luc Beaucourt heeft op drie dagen tijd reeds 'een kleine 300 man' geholpen sinds ze aangekomen is in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. 'Dit is chaos, de eerste dagen waren hallucinant', getuigde Beaucourt zondag telefonisch.

'Het gaat om enorme breuken en enorme wonden, de meest afschuwelijke letsels.' Verder laat de dokter weten dat het lastig is om aan voedsel en medisch materiaal te geraken. 'Maar we trekken ons plan.'

Voor Beaucourt is het reeds de tiende hulpmissie na een aardbeving.
 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in