Het kernkabinet heeft zaterdagavond beslist om 36 soldaten naar Haïti te sturen om de leden van het B-Fast-team en het diplomatieke personeel te beschermen. Dat heeft premier Yves Leterme aangekondigd.
Volgens minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) vertrekken de eerste 24 militairen zondag in de late namiddag. Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) voegt eraan toe dat de beveiliging van de Belgische hulpverleners de komende 48 uren wordt verzekerd door de Verenigde Naties.

In de nacht van vrijdag op zaterdag moesten de Belgische hulpverleners in Port-au-Prince hun veldhospitaal verlaten, nadat ze zich bedreigd voelden. Ze vatten zaterdag het werk opnieuw aan. Heel wat van hun bezittingen zijn gestolen.

Volgens Leterme heeft het kernkabinet beslist om het B-fast-team in Haïti te houden, maar haar 'toegevoegde waarde' zal dagelijks worden geëvalueerd en aangepast in functie van de noden.

De militairen moeten de veiligheid van het Belgische diplomatieke personeel, het B-fast-team en haar apparatuur versterken, beklemtoont De Crem. De Airbus die zondag in de namiddag vertrekt zal materieel vervoeren dat de eerste niet mee kon nemen, zoals een water- en een brandstofzuiveringsinstallatie.

Volgens minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel heeft de regering ook beslist om 2,5 miljoen euro extra vrij te maken ten voordele van Haïti bovenop de 5 miljoen die reeds waren vrijgemaakt. Michel is volgens de premier belast om maandag tijdens een spoedzitting van de Europese ministerraad te pleiten voor een Europees team geïnspireerd op het Belgische interministeriële B-fast-team, dat een van de eerste ploegen was die naar Haïti vertrok na de aardbeving.

De minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft ook nog eens bevestigd dat België op lange termijn zal meewerken aan de heropbouw en ontwikkeling van Haïti - een van de armste landen ter wereld. Buitenlandse Zaken heeft een tweede consul naar Port-au-Prince afgevaardigd om Belgische onderdanen in Haïti te helpen.

Volgens Vanackere hebben 36 Belgen Haïti reeds verlaten en hebben 36 andere gevraagd gerepatrieerd te worden. Een twintigtal Belgen wil ter plaatse blijven. Er zijn nog 90 personen 'waarover geen nieuws is', verklaarde hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in