Geen Belgische etappewinst bij de vrachtwagens in Dakar
Het Russische team Chagin, Savostini en Nikolaev in actie Foto: *
Bij de vrachtwagens in Dakar wonnen de Belgen voor het eerst sinds 2004 geen enkele etappe. Beste Belgen in de eindstand zijn Tom De Leeuw, die volgend jaar terugkeert als manager van het nieuwe team van Pascal Feryn, en Dirk Van Obbergen (MAN) met een dertiende plaats. Hun teamgenoten Jurgen Daemen en François Verbist werden veertiende. Paul Verheyden (DAF) eindigde nog een trapje lager.
Jan Govaere en Didier Espeel moesten hun MAN al na vier ritten aan de kant zetten. Het duo Hoebeke-Vanesse (Renault) haalde het einde van de vijfde rit niet. Serge Bruynkens, die een Mercedes deelde met de ambitieuze Nederlander Johan Elfrink, werd uit koers gezet omdat het duo via de gewone weg naar het bivak reed.

Ook Charly Gotlib, ervaren navigator van de Nederlander Jan Lammers (Ginaf), haalde het einde niet. 'Jan is een heel goede chauffeur maar komt nog wat ervaring te kort in de duinen. Vorige week vrijdag rolde onze truck tot twee keer toe door het zand. De tweede keer liep onze mecanicien Emiel Megens verwondingen op aan de arm. Hij had zoveel pijn dat we een helikopter hebben laten komen. Het gevolg was dat wij uit koers werden gezet. Maar het was een prachtige Dakar. Als het team mij er volgend jaar bij wil, kom ik zeker terug', aldus Gotlib.

Waar de Dakar volgend jaar start is nog niet duidelijk, maar geruchten doen de ronde dat de rally opnieuw naar Afrika gaat. Dakar zou volgend jaar van start gaan in Monaco om vervolgens via Tunesië en Libië naar Egypte te trekken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in