Crisis bij SP.A lijkt bezworen
Foto: belga
Het partijbureau van de SP.A heeft zaterdag bevestigd dat de partijnaam ongewijzigd blijft. De slogan van de partij verandert wel van 'sociaal progressief alternatief' tot 'socialisten en progressieven anders'. De crisis bij de Vlaamse socialisten lijkt daarmee bezworen. Voorzitster Gennez geeft toe dat er fouten zijn gemaakt, ook door haarzelf, maar doet meteen een oproep de rangen ter linkerzijde te sluiten.
De crisis bij de Vlaamse socialisten lijkt daarmee bezworen. Voorzitster Gennez zegt dat er fouten zijn gemaakt, ook door haarzelf, maar dat het nu cruciaal is om de linkerzijde in Vlaanderen te versterken in de aanloop naar de verkiezingen.

Na een crisisvergadering vrijdagavond, zat het partijbureau van SP.A zaterdag urenlang samen in een poging de onenigheid binnen de partij te bezweren. Die onenigheid kwam er na de overstap van Bert Anciaux en de wijziging van de partijnaam die daarbij werd aangekondigd, van 'socialistische partij anders' naar 'socialisten en progressieven anders'.

Enkel baseline wijzigt

Het partijbureau bevestigde het voorstel van de partijtop om de 'oude' partijnaam te behouden en enkel de baseline te wijzigen. Omdat de naam ongewijzigd blijft, hoeft daarover volgens het partijbureau ook geen statutair congres te komen. 'SP.A was SP.A, is SP.A en blijft SP.A. We hadden de baseline 'sociaal progressief alternatief', dat wordt nu 'socialisten en progressieven anders' omdat we met socialisten en progressieven samen werken aan een programma voor de Vlaamse en Europese verkiezingen en ook samen aan die verkiezingen gaan deelnemen onder de vlag SP.A', aldus voorzitster Gennez. Zij zei dat er zaterdag 'een hartig woordje is gepraat om het partijbelang opnieuw te dienen'.

Kritiek van boegbeelden

Het is nog even afwachten of de beslissing van het partijbureau de storm van kritiek en de rel rond de komst van Bert Anciaux van de laatste dagen volledig kan doen luwen. De voorbije dagen had een reeks boegbeelden, onder wie Louis Tobback, Willy Claes en Freddy Willockx, zware kritiek geleverd op de naamswijziging en de komst van Bert Anciaux.

Freddy Willockx woonde het partijbureau bij en leek na afloop gerustgesteld. 'Bert Anciaux is zijn boekje te buiten gegaan. De naam blijft zoals hij was. Bert Anciaux zal op de vingers getikt worden', aldus Willockx, die ook blij was dat het partijbureau heeft geluisterd naar de kritiek die aan de basis van de partij leeft.

'Er zijn fouten gemaakt'

Gennez geeft toe dat er de afgelopen week een en ander is misgelopen. 'Deze week zijn er fouten gemaakt. We moeten daar niet flauw over doen. Door Bert in de eerste plaats, maar ook door anderen met een hart voor de SP.A, misschien ook door de voorzitter zelf. Niemand moet te beroerd zijn om fouten toe te geven', klonk het.

Of ze Bert Anciaux op de vingers gaat tikken, zoals Willockx suggereert, wilde Gennez niet zeggen. 'Ik ga Bert bellen. Er zijn de afgelopen week veel mensen hun boekje te buiten gegaan. Ik heb zelf ook fouten gemaakt', antwoordde de SP.A-voorzitster.

Gennez gaat er alvast van uit dat Anciaux geen bezwaar zal maken tegen de beslissing van het partijbureau. 'De beslissing past in de geest van de afspraken die we hebben gemaakt', klonk het.

Verkiezingscongres

In een korte mededeling roept het partijbureau iedereen 'met aandrang op zich voor de toekomst te concentreren op de inhoud van ons project'. 'Vanaf nu wordt alle aandacht gericht op het programma en de lijsten die we voorleggen aan het verkiezingscongres van 8 maart 2009 en de verkiezingscampagne van 7 juni'.

Hoeveel averij Gennez persoonlijk als partijvoorzitster heeft opgelopen, zal de tijd uitwijzen. Op het partijbureau was er volgens Gennez zelf alvast niemand die openlijk haar leiderspositie in vraag heeft gesteld. 'Integendeel. Velen hebben me nadrukkelijk gevraagd te blijven', aldus Gennez.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig