Vandereycken krijgt Wilmots als assistent
René Vandereycken zet vrijdag zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis met de voetbalbond. De kans is reëel dat straks ook de naam van de nieuwe assistent-bondscoach wordt bekendgemaakt. Dat wordt zo goed als zeker ex-Rode Duivel Marc Wilmots. Een meesterzet om de Franstalige publieke opinie te paaien.
De voetbalbond besloot vorige maand heel verrassend, en met de kleinste meerderheid, om het contract van René Vandereycken te verlengen. Het WK 2010 wordt echter een heel moeilijke campagne voor de Rode Duivels en de bond beseft maar al te goed dat de bondscoach bij de pers en het publiek in het zuiden van het land op weinig sympathie kan rekenen.

Om een sereen klimaat rond de nationale ploeg te creëren, werd daarom enkele weken geleden in de Technische Commissie beslist dat de vervanger van Stéphane Demol, die aankondigde aan het einde van het seizoen te willen vertrekken, twee kwaliteiten moest verenigen: competent en Franstalig zijn.

De Sart

Beloftencoach Jean-François de Sart een rij naar voren schuiven, was de gemakkelijkste mogelijkheid. Tussen de Sart en Vandereycken klikt het echter niet echt. Technisch directeur Michel Sablon, die zich eind vorig jaar plots opwierp als de grote verdediger van Vandereycken, kwam met een subliem plan aandraven. Hij dacht aan Marc Wilmots als tweede man bij de Rode Duivels.

De uitstraling van Wilmots is in het zuiden van het land nog steeds gigantisch groot en er mag verondersteld worden dat het Franstalige landsgedeelte massaal achter een duo Vandereycken-Wilmots gaat staan. De Haspengouwer zou bovendien een ideale aanvulling voor Vandereycken kunnen zijn. De bondscoach heeft altijd een uitstekende verstandhouding met zijn spelers gehad, maar afgaande op de meeste prestaties mocht de vraag worden gesteld of hij ze ook kan motiveren en inspireren. Dat waren juist de sterkste troeven van de voetballer Wilmots.

Hoe dan ook, Sablon haalde in nauw samenspel met bondsvoorzitter François De Keersmaecker zowel Vandereycken als Wilmots blijkbaar over de streep.

Vriendschappelijk

Vanzelfsprekend was dat niet. Beide ex-Rode Duivels hebben niet echt een vriendschappelijke relatie. Wilmots had in de voorbije campagne geregeld kritiek op het te defensieve voetbal van de Belgische ploeg en Vandereycken had nooit een hoge pet op van het tactische inzicht van de ex-senator. Nauwelijks een maand geleden, bij een wedstrijd op Sclessin, vonden ze het niet eens nodig elkaar de hand te schudden.

Nu hebben ze elkaar blijkbaar dan toch gevonden. Loyauteiten veranderen snel in het voetbal. Voor de nationale ploeg moet dit echter een goede zaak zijn. De komende maanden zal er rust rond de Rode Duivels heersen. Maar er zit ook een addertje onder het gras. Als de komende interlands tegenvallen, zal de roep om Wilmots alle bevoegdheden te geven, luider klinken dan ooit.