De specialist in voorschriftvrije geneesmiddelen Omega Pharma heeft vorig jaar een omzet geboekt van 789,1 miljoen euro, 8 procent meer dan in 2006. In België daalde de omzet met 10 procent.
Omega Pharma verlaagt zijn omzetverwachting voor 2008. Dat blijkt donderdag uit een persbericht van Omega Pharma.

De omzet van 789,1 miljoen euro ligt in het midden van Omega's eigen verwachting van 780 à 800 miljoen euro. De interne groei (zonder overnames) bedraagt 2 procent. Het grootste deel van de omzetstijging werd gerealiseerd via de overnames van het Oostenrijkse Bittner en het Franse Persée Medica.

Het vierde kwartaal voldeed niet aan de verwachtingen van analisten. Omega Pharma boekte in die periode een omzet van bijna 201 miljoen euro, 4 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2006. In België werd echter een omzetdaling van 24 procent genoteerd.

Volgens het bedrijf heeft dat onder meer te maken met 'een wezenlijke vertraging in de verkoop van generische geneesmiddelen in België'. Over het hele jaar was er bij Omega Pharma België een omzetdaling met 10 procent.

Het vierde kwartaal was nochtans sterk begonnen. In november, bij de aankondiging van een aandeleninkoop, zei Omega dat er in oktober 17 procent extra werd verkocht.

Het bedrijf verlaagt de omzetverwachting voor dit jaar. Waar de groep zich tot nu toe tot doel stelde om tussen 2008 en 2011 jaarlijks een interne groei te boeken van 7 procent, wordt dat streefdoel voor dit jaar teruggebracht tot '3 à 7 procent, mede afhankelijke van de wetgeving rond generische geneesmiddelen in België'.

Omega Pharma blijft wel bij de ambitie om tegen 2010 meer dan 1 miljard euro omzet te halen.