Een Duitse onhandelbare tiener zit al een half jaar in Siberië om hem te helpen op het rechte pad te geraken. De 16-jarige jongen stemde zelf in met een afkoelingsperiode van negen maanden in de onherbergzame Russische streek om van zijn 'dwangmatige agressie' af te komen.
In Duitsland wordt in extreme gevallen vaker gekozen voor dergelijke verblijven in het buitenland als onderdeel van een langere procedure om ontspoorde jongeren te helpen. Het verblijf van de jongen in Siberië kreeg in Duitsland nationale belangstelling. De christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkel pleit immers voor een strengere aanpak van jeugddelinquenten in de aanloop naar verkiezingen later deze maand in de deelstaten Hessen en Nedersaksen.

Zo’n zeshonderd Duitse jongeren die telkens in hun slechte gedrag bleken terug te vallen verblijven op dit moment op een soortgelijke stage in het buitenland, aldus het overkoepelend orgaan van Duitse jeugdhulporganisaties AGJ.

Een pedagoog die de jongen vorige maand in Siberië bezocht zei dat het plan in zijn opzet lijkt te slagen. De jongen woont in een klein dorp op driehonderd kilometer van de stad Omsk, met alleen een Russischsprekende begeleider. Volgens de jeugdwerker ontbeert het hem in Siberië aan spanning en slechte invloeden, maar niet aan uitdagingen: 'Als hij geen hout hakt, is zijn huis koud. Als hij geen water haalt, kan hij niet wassen.' Inmiddels bezoekt hij met hulp van zijn begeleider een plaatselijke school.