De financiëledienstengroep Dexia verloor bijna 5 procent op Euronext Brussel. Door die pandoering noteert het aandeel op zijn laagste peil sinds eind 2004.
De koersdaling is wellicht hoofdzakelijk te wijten aan de kelderende koersen van Ambac en MBIA, twee Amerikaanse obligatieverzekeraars en sectorgenoten van Dexia-dochter FSA.

Woensdag zei ratingbureau S&P dat het de kredietwaardigheid van Ambac en MBIA gaat herbekijken door 'de toegenomen risico's in de effectenmarkt voor risicovolle kredieten'. Vandaag laat Moody's weten hetzelfde te zullen doen.

Ambac, MBIA en ook Dexia-dochter FSA verzekeren obligaties tegen wanbetaling. Woensdag zei Ambac zijn dividend met twee derde te verlagen en 1 miljard dollar vers kapitaal te willen ophalen om zich beter te wapenen tegen nieuwe verliezen. Ambac biechtte ook een verlies per aandeel van 32,83 dollar op voor het vierde kwartaal, ongeveer vijf keer meer dan de huidige beurswaarde.

FSA-dochter Dexia zit in minder slechte papieren dan Ambac en MBIA, maar daar houdt de markt weinig rekening mee. Dexia speelt zijn forse winst van vorige week meer dan volledig kwijt. Toen steeg het aandeel meer dan 8 procent op speculatie dat superbelegger Warren Buffett zich op de markt van obligatieverzekeraars wil storten.

In New York keldert Ambac met meer dan 55 procent tot 5,72 dollar, MBIA verliest op zijn beurt 27,5 procent tot 9,71 dollar. Woensdag verloor Ambac bijna 40 procent.