Staking bij Ford Genk
De directie van autoconstructeur Ford in Genk schakelt een sociaal bemiddelaar in om een einde te maken aan de staking die vanmiddag uitbrak onder de 6.000 arbeiders. Directie en vakbonden zitten morgen om 9 uur bijeen op een verzoeningsvergadering. De nachtploeg bij Ford gaat niet aan het werk.
De directie had vanavond al een eerste gesprek met de bonden, maar tot echte onderhandelingen over een voorstel inzake een loonsverhoging is het niet gekomen.

De werknemers van Ford Genk hebben in de late namiddag spontaan het werk neergelegd. Ze eisen een loonsverhoging van 1 euro per uur. De werknemers eisen ook maatregelen om de werkdruk op te vangen en om tijdelijke naar vaste contracten om te zetten.

Gedelegeerd bestuurder Johann Leten van Voka-Limburg is niet te spreken over de 'kortzichtige' actie van de arbeiders. Hij wijst er op dat die de goede reputatie van Ford Genk binnen Europa en de toekomst van de Genkse Ford-fabriek in gevaar brengt.

De staking van de Ford-arbeiders is duidelijk geïnspireerd op die van de arbeiders van de Ford-toeleveranciers, zo zegt vakbondsafgevaardigde Ludo Copermans van het ACV. Ondertussen is daar overal het werk hervat nadat loonsverhoging werd toegezegd.

De productie in de assemblagehal van Ford ligt helemaal stil. De actie startte daar en breidde zich gaandeweg over de hele fabriek uit. De vakbonden hadden er eerder op de dag al op gewezen dat er spanning in de lucht hing en dat het tot acties zou kunnen komen.

Bij de Ford-vestiging in Genk werken 6.000 mensen. Daarvan hebben 920 een contract van tijdelijke duur.

De tijdelijke krachten werden aangeworven om de introductie van de nieuwe modellen in goede banen te leiden en in een later stadium ook om de productieverhogingen op te kunnen vangen.