De Italiaanse premier Romano Prodi wordt voor een overgangsperiode minister van Justitie. Hij vervangt ex-minister Clemente Mastella die ontslag nam omwille van de betrokkenheid van zijn vrouw, Sandra Lonardo, in een corruptieaffaire.
Dat heeft de premier bekendgemaakt na een gesprek met president Giorgio Napolitano, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa.

Mastella nam woensdag al ontslag nadat in de pers was uitgelekt dat zijn vrouw betrokken is bij een corruptiezaak. Ze staat zelfs onder huisarrest.

Na zijn ontslag trok Mastella ook zijn kleine katholieke centrumpartij UDEUR terug uit de versplinterde centrumlinkse regering van Prodi. De ex-minister blijft de regeringscoalitie steunen, maar niet onvoorwaardelijk. UDEUR zal geen compromissen sluiten, aldus de voormalige minster. Mastella is tegen een een hervorming van de kieswet die de kleine partijen, en zijn UDEUR, benadeelt.

Prodi vervangt Mastella tot de minister later terugkeert op het kabinet. De premier probeerde nog om de justitieminister op andere gedachten te brengen en een crisis in zijn uiterst krappe meerderheid te verhinderen.

Mastella en zijn vrouw, de voorzitter van het regionale parlement van Campania, worden verdacht van machtsmisbruik. Volgens mediaberichten zouden Lonardo en andere UDEUR-politici druk hebben uitgeoefend op het hoofd van een ziekenhuis in Caserta in ruil voor benoemingen van hoofdartsen. De ex-minister spreekt van een politieke vendetta en zegt een slachtoffer te zijn. De man ontkent alle aantijgingen.