Vliegtuig mist landingsbaan op Heathrow
Een vliegtuig van British Airways is donderdag bij de landing op de Londense luchthaven Heathrow verkeerd terecht gekomen. Vlucht BA038 uit Peking raakte voor het begin van de landingsbaan de grond en brak zijn landingsgestel. Dertien van de honderdzesendertig passagiers liepen lichte verwondingen op. Ze zijn op het nippertje aan een ramp ontsnapt.
Bij het naderen van Heathrow zette de Boeing 777 de landing te vroeg in en raakte voor de landingsbaan al de grond. Daarbij schoof hij verder in de richting van de zuidelijke landingsbaan en kwam op luttele meters van een drukke verkeersweg tot stilstand. Alle passagiers werden onmiddellijk geëvacueerd via de glijbanen. Dertien mensen raakten licht gewond en vijf verkeerden in shocktoestand.

De passagiers vertelden dat er geen waarschuwing gegeven was, maar dat er geen paniek ontstond aan boord toen de zuurstofmaskers naar beneden kwamen en het cabinepersoneel hen naar buiten leidde.

Volgens een werknemer van de luchthaven, die anoniem wou blijven, was het vliegtuig al vroeg alle kracht kwijt, maar is de piloot er toch in geslaagd het toestel over wegen en drukbevolkte wijken in het westen van Londen te leiden vooraleer te landen. 'Het is een mirakel. De piloot verdient een medaille', zo zei hij.

Willie Walsh, de baas van British Airways, prees het personeel voor de 'uitstekende job', maar gaf geen uitleg over de oorzaak van de noodlanding. Volgens Scotland Yard is er geen sprake van een terreuractie.

Door het ongeval liepen heel wat vluchten vertraging op, onder andere ook de gecharterde Boeing 747 waarmee premier Gordon Brown naar Peking zou vliegen.