De regering van Zimbabwe gaat een biljet met een waarde van 10 miljoen Zimbabwaanse dollar introduceren. Het wordt vermoedelijk het briefje met de hoogste nominale waarde ter wereld. Het is ongeveer 2 euro waard.
De gouverneur van de centrale bank Gideon Gono kondigde op de staatsradio aan dat er vanaf vrijdag biljetten vrijgegeven worden van 1 miljoen, 5 miljoen en 10 miljoen Zimbabwaanse dollar. Het Afrikaanse land van president Robert Mugabe heeft te kampen de hoogste inflatiegraad wereldwijd.

Zimbabwe verkeert al tien jaar in economische crisis, met het snelst krimpende bruto binnenlandse product van een land dat niet in oorlog verkeert, de snelste waardevermindering van de munt en een werkloosheidsgraad van meer dan 80 procent. Economen wijzen naar het roekeloze economische beleid van Mugabe.

De voorbije maanden in Zimbabwe werden gekenmerkt door een tekort aan cash geld en ellenlange wachtrijen aan de banken. Het cashtekort is te wijten aan de inflatie die volgens economen op 50.000 procent ligt - officiële cijfers worden niet meer gepubliceerd.

Een jaar geleden had het grootste biljet een waarde van 10.000 Zimbabwaanse dollar. Die was toen nog zowat 5 euro waard. In de loop van het jaar werd drie keer nieuw papieren geld uitgegeven.

Nochtans is volgens de overheid de situatie onder controle. ‘Als muntbeheerders verzekeren we het land nog eens dat we volledige controle hebben over de situatie’, zei Gono.