Een rebellengroep uit Darfour die vredesonderhandelingen heeft geboycot, heeft zeker zeventien mensen ontvoerd. Dat meldt Amnesty International.
De slachtoffers zouden zijn ontvoerd omdat ze hebben geprobeerd de verschillende fracties van de rebellengroep, het Sudanese Bevrijdingsleger (SLA), te verenigen. Het SLA viel uiteen toen een fractie zich in 2006 aansloot bij een ook door een andere rebellengroep ondertekend vredesakkoord met de Sudanese regering.

Volgens Amnesty zijn de ontvoeringen het werk van de fractie van Abdel Wahid Nur, de oprichter van het SLA. De ontvoerde personen zouden sinds december worden vastgehouden in Dirbat en een van hen is mogelijk vermoord.

Nur blijft volgens Amnesty een sleutelfiguur in Darfour, al woont hij tegenwoordig in Parijs. Zijn stam, de Fur, vormt de grootste bevolkingsgroep in de regio. Nur weigert niet alleen te onderhandelen met de regering, hij wil ook geen verzoening binnen het SLA.

In Darfour zijn meer dan 200.000 mensen om het leven gekomen en 2,5 miljoen mensen op de vlucht gejaagd sinds het SLA en een andere rebellengroep in 2003 de wapens opnamen tegen de Sudanese regering. Arabische milities die voor de regering werken, de Janjaweed, hebben veel van het geweld op hun geweten.