De afkoeling van de residentiële vastgoedmarkt in Spanje laat duidelijke sporen na. In 2007 ging de helft van de vastgoedkantoren dicht. Zowat 40.000 kleine verkoopkantoren hielden het voor bekeken. Dat blijkt uit gegevens van de Raad van Vastgoedkantoren (API), gepubliceerd in de Spaanse krant El Pais.
Alleen door deze sluitingen gingen naar schatting ruim 100.000 banen verloren. Die raming houdt geen rekening met personeelsinkrimpingen bij vastgoedketens die wel actief bleven maar vaak op een lager pitje.

Ook de grotere netwerken leden onder de verkoopdaling van vastgoed en pasten hun verkoopstructuren aan. Zo sloot Fincas Corral in november de helft van zijn agentschappen. Bij Tecnocasa gingen 160 kantoren dicht, terwijl Donpiso zijn 360 vestigingen behield.

De meeste analisten zien een einde komen aan de boom in de bouw- en vastgoedsector die gedurende een decennium de groei van de Spaanse economie heeft aangevoerd. Zij wijten dit deels aan het optrekken van de rentetarieven door de Europese Centrale Bank, die een rem zetten op de financiële mogelijkheden van de gezinnen, in een land waar bijna alle hypothecaire leningen tegen variabele rentevoeten worden afgesloten.